Business Internaţional

Avertismentul din SUA al fostului secretar al Trezoreriei: UE şi Grecia au în faţă un dezastru dacă nu ajung la un acord

Lawrence Summers, economist şi fost secretar al Trezoreriei SUA: Premierul Alexis Tsipras trebuie să renunţe la retorica ideologică şi să facă ceea ce este necesar pentru un posibil acord util cu ceilalţi europeni, iar cancelarul german Angela Merkel şi auto­ri­tăţile europene trebuie să ia deciziile necesare pentru a face ajustările acceptabile pentru Grecia.

Lawrence Summers, economist şi fost secretar al Trezoreriei SUA: Premierul Alexis Tsipras trebuie să renunţe la retorica ideologică şi să facă ceea ce este necesar pentru un posibil acord util cu ceilalţi europeni, iar cancelarul german Angela Merkel şi auto­ri­tăţile europene trebuie să ia deciziile necesare pentru a face ajustările acceptabile pentru Grecia.

Autor: Bogdan Cojocaru

22.06.2015, 00:05 1394
Dacă zona euro „divorţează“ de Grecia sau invers, fiecare parte va fi lovită înzecit mai tare de ceea ce se teme că va urma după această despărţire decât de ceea ce ar putea veni dintr-un compromis pe care ele îl consideră acum inacceptabil, avertizează într-un editorial publicat de Financial Times economistul Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei americane.

Articolul prezintă, de asemenea, paşii despre care Summers crede că Grecia şi Europa trebuie să-i facă pentru a evita un dezastru.

Premierul grec Alexis Tsipras trebuie să facă ceea ce este necesar pentru un posibil acord util cu ceilalţi europeni. Aceasta înseamnă să renunţe la retorica ideologică despre noua abordare europeană. El trebuie să accepte că problemele Greciei au apărut în cea mai mare parte din vina ei şi trebuie să asigure, clar, că este hotărât să păstreze Grecia în zona euro.

Tsipras trebuie, de asemenea, să facă limpede că va accepta noi reforme privind TVA şi sistemul de pensii pentru ca bugetul să atingă ţintele de surplus primar stabilite pentru anul acesta şi următorul, dar şi că aşteaptă din partea creditorilor promisiunea clară că dacă Grecia îşi face bine temele, datoriile vor fi şterse în mare parte.

Cancelarul german Angela Merkel şi auto­ri­tăţile europene trebuie să ia deciziile necesare pentru a face ajustările acceptabile pentru Grecia. Aceasta înseamnă îacceptarea faptului că o mare parte din sprijinul financiar dat Greciei s-a dus pe finanţarea băncilor şi pe sprijinirea bugetului grec.

Autorităţile europene trebuie să convină reducerea datoriilor şi să recunoască eforturile Gre­ciei: aproape 30% din salariaţii din sectorul public au fost concediaţi. Aceasta înseamnă, de asemenea, anunţarea intenţiilor de a accelera creşterea economică în Europa.  

FMI trebuie, de asemenea, să recunoască faptul că acum nu cifrele sunt importante. Rolul instituţiei este să sprijine oprice acord prin care se evită dezastrul.

Istoricii înţeleg cum Europa a permis Primului Război Mondial să izbucnească, dar, un secol mai târziu, sunt uimiţi că s-a întâmplat. Istoricii financiari s-ar putea uita înapoi la evenimentele din săptămâna aceasta şi să se întrebe cum a fost permisă destrămarea financiară a Europei.

Nu trebuie să existe îndoieli legate de consecinţele unui eşec. În lipsa sprijinului zonei euro, cu băncile blocate şi probleme de creditare, austeritatea din Grecia va fi mult mai dureroasă decât este acum, iar Grecia va deveni, probabil, un stat falimentar. Vor suferi atât populaţia, cât şi politicienii.

Când Grecia va da faliment, Europa îşi va primi înapoi mult mai puţin din datorie decât ar primi în cazul unei restructurări organizate a datoriei. Iar o migraţie masivă spre nord a grecilor va pune presiuni pe bugetele naţionale din Europa. La aceste probleme se va adăuga creşterea prezenţei ruşeşti în Grecia.

FMI are în faţă ceea ce va fi, de departe, cel mai mare eşec de plată din partea unui debitor din toată istoria instituţiei financiare internaţionale.

Diplomaţia eşuează şi catastrofele se produc atunci când naţiunile sunt prea procupate cu propriile îngrijorări şi nu mai au timp să ia în considerare nevoile politice ale celeilalte părţi şi devin convinse că celălalt nu va accepta nimic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO