Business Internaţional

Avertismentul economiştilor: Criza energetică va declanşa o contracţie a economiei din zona euro în 2023

Avertismentul economiştilor: Criza energetică va...

Autor: Alex Ciutacu

28.12.2022, 10:57 852

Economia zonei euro se va contracta în 2023, în contextul în care inflaţia ridicată şi disponibilitatea scăzută a energiei ar putea pune presiune pe PIB şi ar putea declanşa schimbări importante în piaţa muncii şi în economia reală, potrivit economiştilor care au participat la un sondaj FT.

Aproape 90% dintre cei 37 de economişti care au participat la sondaj au spus că ei consideră că economia zonei euro este deja în recesiune, cele mai multe previziuni sugerând că PIB-ul se va contracta per total în decursul anului viitor.

„Pieţele de gaz din Europa reprezintă în continuare unul dintre principalele riscuri. (...) Dacă apar noi perturbări în lanţurile de aprovizionare sau dacă ne confruntăm cu o iarnă rece am putea să vedem noi tensiuni şi noi creşteri de preţuri, ceea va declanşa noi moduri de adaptare şi va continua să erodeze cererea”, a declarat Chiara Zangarelli, economist în cadrul Morgan Stanley.

Majoritatea economiştilor au spus că Europa ar fi trecut deja peste cel mai greu moment din criza energetică, declanşată de invaziei Rusiei din Ucraina. O toamnă caldă a permis ca rezervele de gaz să rămână aproape pline.

Cu toate acestea, mulţi economişti se tem că tematica raţionalizării energiei ar putea reveni anul viitor, în special dacă această iarnă se dovedeşte a fi una dificilă sau dacă fluxul de gaz rusesc încetineşte şi mai mult în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO