• Leu / EUR4.7205
  • Leu / GBP5.2885
  • Leu / USD4.1484
Business Internaţional

Avertismentul guvernatorului Băncii Centrale a Angliei care a scandalizat Marea Britanie: În caz de hard-Brexit economia britanică va scădea cu 4%, preţurile la case pot scădea cu o treime şi dobânzile pot urca cu 4%

Avertismentul guvernatorului Băncii Centrale a Angliei care a scandalizat Marea Britanie: În caz de hard-Brexit economia britanică va scădea cu 4%, preţurile la case pot scădea cu o treime şi dobânzile pot urca cu 4%

Autor: Răzvan Botea

6 aug 2018 278

Guvernatorul Băncii Centrale a Angliei, Mark Carney,  a lansat un avertisment puternic  în cadrul unui interviu pentru BBC, în care a spus că dacă Marea Britanie va avea parte de un hard-brexit, există un pericol major ca preţurile imobiliarelor să scadă cu mai mult de o treime, dobânzile să urce cu 4 procente, rata şomajului să crească la 9% şi economia să scadă cu 4%, scrie publicaţia Politico.

Şeful Băncii Centrale din Londra este de părere că şansele ca Marea Britanie să iasă din UE în martie 2019 fără o înţelegere avantajoasă sunt „inconfortabil de mari”. Acesta a accentuat faptul că sistemul financiar este gata să preia şocul potenţial.

„Sistemul financiar din Marea Britanie a triplat capitalul pe care îl avea pe parcursul ultimilor ani şi şi-a crescut lichiditatea de 10 ori, pentru a face faţă unui şoc, indiferent de unde ar veni acesta, inclusiv un Brexit fără o înţelegere avantajoasă”, a spus Mark Carney.

Cel mai negru scenariu posibil, despre care Carney spune că nu este o predicţie, ci mai degrabă un scenariu pentru care se iau deja măsuri de precauţie, include scăderea preţurilor imobiliarelor cu mai mult de o treime, creşterea dobânzilor cu 4 procente şi scăderea PIB-ului Marii Britanii cu 4%.

„Sistemul nostru financiar va fi pregătit pentru acest scenariu nedorit şi încă destul de puţin probabil”. Guvernatorul Băncii Centrale din Londra a mai adăugat că există câteva probleme de ordin financiar care transcend graniţele Marii Britanii şi care nu pot fi rezolvate doar de bănci, dar se iau măsuri din partea autorităţilor europene şi guvernului britanic.

Declaraţiile lui Carney vin în urma deciziei conducerii Băncii Centrale a Angliei de a majora dobânda de referinţă pentru a doua oară după criza financiară care a debutat în 2008, de la 0,5% la 0,75%. Prin comparaţie, în lupta cu inflaţia, Banca Naţionala a României a majorat dobânda de referinţă de trei ori de la începutul anului acesta.

De asemenea, decizia Băncii Centrale a Angliei de a majora dobânda de referinţă vine ca parte din strategia de a coborî inflaţia la 2% de la 2,4%, valoarea actuală.

 

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7205
Diferență: -0,0593
Ieri: 4.7223
Azi: 4.1484
Diferență: -0,7441
Ieri: 4.1455
Azi: 5.2885
Diferență: -0,0812
Ieri: 5.2846
Azi: 4.2506
Diferență: -0,0376
Ieri: 4.2507