Business Internaţional

Avertismentul lui Putin: Occidentul şi NATO ar fi bine să nu depăşească „linia roşie„ în Ucraina

Avertismentul lui Putin: Occidentul şi NATO ar fi bine...

Autor: Dorin Oancea

01.12.2021, 09:53 2188

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Occidentul să nu depăşească "linia roşie" a Moscovei în Ucraina şi a declarat că NATO ameninţă securitatea Rusiei prin organizarea de exerciţii şi desfăşurarea de arme în apropierea graniţelor sale, conform Financial Times.

Putin a declarat marţi, la un forum de investiţii, că Moscova a dezvoltat rachete hipersonice şi că va fi nevoită să răspundă "dacă NATO va continua să îşi extindă infrastructura", inclusiv prin potenţiala desfăşurare de către alianţă a propriilor sale sisteme de rachete.

"Dacă un fel de sisteme de atac apar pe teritoriul Ucrainei, timpul de zbor până la Moscova va fi de şapte până la 10 minute, şi de cinci minute în cazul în care este desfăşurată o armă hipersonică", a declarat Putin la conferinţa online de marţi. "Atunci va trebui să creăm ceva similar celor care ne ameninţă. Vă puteţi imagina? Şi deja putem face asta acum", a adăugat Putin.

SUA au furnizat arme Ucrainei şi au ajutat la antrenarea armatei, dar nu au desfăşurat forţe sau echipamente în modul sugerat de Putin. Cu toate acestea, problema rămâne presantă pentru Putin, care a afirmat luna trecută, fără dovezi, că NATO ar putea înfiinţa în secret baze şi sisteme de rachete în Ucraina sub pretextul programului de pregătire.

Washingtonul a împărtăşit cu aliaţii informaţii care sugerează că Rusia s-ar putea pregăti pentru o revenire la ostilităţi directe în Ucraina, după ce a masat până la 114.000 de soldaţi în nordul, estul şi sudul său.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, înaintea unei reuniuni de două zile a miniştrilor de externe ai NATO în Letonia, că un atac rusesc "ar declanşa consecinţe grave", în timp ce ministrul britanic de externe Liz Truss a declarat că ţara sa va folosi "toate pârghiile diplomatice şi economice pe care le avem la dispoziţie" pentru a descuraja Rusia.

Dar Putin a declarat că Rusia a fost forţată să se apere de ceea ce el a descris ca fiind o invadare treptată a NATO de la prăbuşirea Uniunii Sovietice, inclusiv amplasarea de sisteme de rachete în Polonia şi România, despre care a spus că ar putea fi folosite pentru a lansa atacuri asupra Moscovei.

De asemenea, preşedintele rus s-a plâns de faptul că NATO a efectuat luna aceasta exerciţii militare neplanificate în Marea Neagră, inclusiv zboruri cu bombardiere strategice care pot transporta arme nucleare, la doar 20 km de graniţa rusă.

Ca răspuns, o nouă rachetă hipersonică rusă va intra în serviciu de la începutul anului viitor, a declarat Putin. Racheta, care se poate deplasa cu o viteză de nouă ori mai mare decât viteza sunetului, a fost testată cu succes în această lună, a adăugat el.

Kievul a declarat că serviciile de informaţii americane indică o "probabilitate ridicată" ca Rusia să pregătească o invazie după ce relaţiile cu preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, s-au deteriorat şi că îşi pierde interesul faţă de discuţiile de pace conduse de Franţa şi Germania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO