Business Internaţional

Avertismentul unui institut britanic: Protecţionismul comercial de tip naţionalist destabilizează preţurile şi siguranţa globală

Avertismentul unui institut britanic: Protecţionismul comercial de tip naţionalist destabilizează preţurile şi siguranţa globală

Pascal Lamy, directorul general al OMC: Ceea ce am văzut recent este o imagine rezonabil de bună. Foto AFP/Mediafax Fto

Autor: Bogdan Cojocaru

11.12.2012, 00:04 490

Lipsa materiilor prime ieftine forţează guvernele lumii să se refugieze în spatele măsurilor protecţioniste cu tentă naţio­nalistă, ceea ce destabilizează preţurile şi siguranţa globală, avertizează institutul londonez de cercetări în politică externă Chatham House.

"Când statele şi guvernele apreciază că au rămas fără resurse ieftine, încearcă să păstreze mai mult pentru ele", spune Bernice Lee, analist la institutul londonez, citat de Financial Times. El face referire la limitarea exportului de alimente şi la companiile de stat care cumpără resurse din străinătate. Exemple ar fi China, Ucraina şi Argentina, care au răspuns creşterii preţurilor ali­mentelor din 2008 cu taxe şi restricţionarea exportului de cereale.

Dar restricţiile impuse exporturilor pot forţa partenerii comerciali să ia măsuri similare, situaţie în care preţurile cresc şi se crează o criză de încredere care cuprinde treptat tot mai multe nişe ale comerţului cu materii prime.

Astfel, aplicând politici de genul "fiecare pentru el", guvernele riscă să se trezească în războaie comerciale cu efecte devastatoare, precum degradarea mediului înconjurător şi foamete în ţările sărace.

Restricţionarea exporturilor amplifică volatilitatea preţurilor şi descurajează inves­tiţiile în producţia nouă deoarece investitorii nu pot avea acces la preţurile ridicate de pe pieţele internaţionale, presiunile fiscale care apasă pe companii cresc, iar preţurile fluctu­ante adesea majorează riscurile şi scumpesc finanţarea. Un alt efect al restricţiilor co­merciale este abuzul de exproprieri, frecvent în economiile emergente.

Studiul Chatham House subliniază, tot­odată, cum creşterea influenţei econo­miilor emergente a remodelat harta comerţului cu materii prime şi a creat noi interdependenţe, precum cea legată de petrol dintre Orientul Mijlociu şi China şi cea a cerealelor dintre Rusia şi Ucraina, pe de o parte, iar de cealaltă statele din Orientul Mijlociu.

Exporturile de boabe de soia din SUA şi Brazilia în China reprezintă în prezent cea mai mare legătură comercială agricolă din lume. Institutul atrage, de asemenea, atenţia asupra concentrării unora dintre resurse în doar câteva state. "Întrebarea nu este dacă OPEC (Organizaţia Statelor Producătoare de Petrol) va continua să existe, ci dacă organizaţiei i se vor alătura noi carteluri internaţionale de pe alte pieţe de resurse", se arată în raportul citat.

Pentru Organizaţia Mondială a Comerţului, boala protecţionismului nu a devenit o epidemie

Numărul de dispute gestionate de Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) s-a triplat anul trecut, dar nu sunt semne că protecţionismul a căpătat o amploare îngrozitoare, a declarat pentru CNBC directorul general al OMC, Pascal Lamy. Cele mai recente date ale organizaţiei arată că numărul litigiilor a crescut de la nouă în 2011 la 25 anul acesta. Dar diferenţa nu arată creşterea masivă a protecţionismului, a asigurat Lamy. "Ceea ce am văzut recent este o imagine rezonabil de bună. Deşi, din 2008 au fost introduse mai multe măsuri restrictive pentru comerţ decât măsuri de liberalizare a acestuia - semn că totuşi presiunile protecţioniste sunt acolo - nu am avut un tsunami mare. Nu este o epidemie de protecţionism", a spus acesta. Lamy, care a fost ales la conducerea OMC în 2005, a admis că unele ţări sunt mai suspecte decât altele, dar a subliniat că numărul mai mare de litigii reflectă presiunile politice şi socio-economice care apasă pe statele ce trebuie să dovedească că sunt "dure" cu concurenţa. SUA sunt cel mai activ participant la disputele gestionate de OMC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO