Business Internaţional

Avertismentul unui oficial britanic: Al-Qaida vrea să comită un val de noi atentate în Europa, în avioane de pasageri şi aeroporturi

Avertismentul unui oficial britanic: Al-Qaida vrea să...

Autor: Mircea Olteanu

24.12.2018, 12:51 128

Al-Qaida plănuieşte să comită noi atentate în Europa, vizând avioane de pasageri şi aeroporturi, în contextul "renaşterii" reţelei teroriste pe fondul declinului organizaţiei rivale Stat Islamic, a declarat Ben Wallace, adjunct al ministrului britanic de Interne, responsabil pentru Securitate.

"Pericolul aviatic este real (...) Al-Qaida a renăscut. S-a reorganizat. Fac tot mai multe comploturi în Europa şi s-au familiarizat cu noi metode şi încă aspiră să comită atacuri aviatice", a avertizat oficialul britanic, citat de cotidianul The Independent.

Ben Wallace a dezvăluit că Guvernul de la Londra va aloca 25 de milioane de lire sterline într-un program de cercetare pentru protejarea avioanelor în caz de atacuri teroriste, proiectul analizând în special noile metode folosite de terorişti.

"Au explorat noi căi de a aduce bombe în avioane. Vorbim în mod public despre problema ameninţării din interior. Dacă nu poţi pătrunde pe uşa din faţă, atunci vei încerca să intri pe uşa din spate", a explicat oficialul, făcând referire la cazul unui atac eşuat din iulie 2017 ce viza un avion de pasageri din Australia.

"S-au reorganizat. Vedem al-Qaida făcându-şi acum apariţia în zone care credem că sunt inactive", a completat Wallace.

Cotidianul The Sunday Times a relatat recent că serviciile britanice de informaţii sunt îngrijoraţi că decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage militarii americani din Siria le va oferi un nou refugiu islamiştilor de unde aceştia ar putea lansa atacuri în Occident.