Business Internaţional

Avertismentul unui oficial britanic: Al-Qaida vrea să comită un val de noi atentate în Europa, în avioane de pasageri şi aeroporturi

Avertismentul unui oficial britanic: Al-Qaida vrea să...

Autor: Mircea Olteanu

24.12.2018, 12:51 127

Al-Qaida plănuieşte să comită noi atentate în Europa, vizând avioane de pasageri şi aeroporturi, în contextul "renaşterii" reţelei teroriste pe fondul declinului organizaţiei rivale Stat Islamic, a declarat Ben Wallace, adjunct al ministrului britanic de Interne, responsabil pentru Securitate.

"Pericolul aviatic este real (...) Al-Qaida a renăscut. S-a reorganizat. Fac tot mai multe comploturi în Europa şi s-au familiarizat cu noi metode şi încă aspiră să comită atacuri aviatice", a avertizat oficialul britanic, citat de cotidianul The Independent.

Ben Wallace a dezvăluit că Guvernul de la Londra va aloca 25 de milioane de lire sterline într-un program de cercetare pentru protejarea avioanelor în caz de atacuri teroriste, proiectul analizând în special noile metode folosite de terorişti.

"Au explorat noi căi de a aduce bombe în avioane. Vorbim în mod public despre problema ameninţării din interior. Dacă nu poţi pătrunde pe uşa din faţă, atunci vei încerca să intri pe uşa din spate", a explicat oficialul, făcând referire la cazul unui atac eşuat din iulie 2017 ce viza un avion de pasageri din Australia.

"S-au reorganizat. Vedem al-Qaida făcându-şi acum apariţia în zone care credem că sunt inactive", a completat Wallace.

Cotidianul The Sunday Times a relatat recent că serviciile britanice de informaţii sunt îngrijoraţi că decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage militarii americani din Siria le va oferi un nou refugiu islamiştilor de unde aceştia ar putea lansa atacuri în Occident.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO