Business Internaţional

Avocatii investitorilor Enron vor un comision de 700 mil. $, cel mai mare platit vreodata

26.11.2007, 21:35 17

Avocatii care au recuperat aproximativ 7,2 miliarde de dolari (4,8 mld. euro) pentru investitorii companiei americane Enron si care au avut de suferit in urma colapsului acesteia la sfarsitul anului 2001, cer un comision de 700 de milioane de dolari (475 mil. euro) pentru efortul lor, acesta fiind cel mai mare comision din istorie intr-un caz de frauda, scrie International Herald Tribune.
Avocatii firmei Coughlin Stoia Geller Rudman & Robbins, care au actionat ca principali consultanti ai investitorilor Enron, cer 9,5% din banii recuperati de la fostii creditori ai Enron. Avocatii au dreptul sa ceara pana la 10% conform unui acord incheiat cu University of California Regents, principalul reclamant in acest caz.
"Nu am nicio problema cu aceasta cerere", a declarat George Maddox, un fost angajat al Enron care a pierdut aproximativ 1,3 milioane de dolari sub forma de fonduri pentru pensionare in urma colapsului firmei. "Ne-au recuperat o suma destul de mare, astfel ca au dreptul la un comision solid."
Enron a fost cea mai mare companie de trading de energie din lume, cu o valoare estimata la 68 de miliarde de dolari inainte de a se prabusi in urma acuzatiilor de frauda lansate in decembrie 2001. In urma falimentului Enron, al doilea mare faliment din istoria Statelor Unite dupa cel al WorldCom, au fost pierdute peste 5.000 de locuri de munca si cel putin un miliard de dolari sub forma de fonduri pentru pensii.
Investitorii din cadrul Enron au acuzat bancile companiei de a-i fi ajutat pe Kenneth Lay, fost presedinte al companiei, si pe Jeffrey Skilling, fost CEO, sa ascunda datorii sub forma unor imprumuturi, sa finanteze tranzactii frauduloase cu energie si sa utilizeze anumite parteneriate pentru a ascunde datorii si a umfla veniturile.
In procesele initiate in 2001, investitorii au sustinut ca au pierdut peste 40 de miliarde de dolari in urma colapsului.
In decursul a cinci ani, principalul avocat al investitorilor, William Lerach, a negociat recuperarea a 7,2 miliarde de dolari cu fostii creditori, contabili si avocati ai Enron. Au fost incheiate acorduri cu banci ca JP Morgan Chase, Citigroup si Canadian Imperial Bank Commerce.
Sumele recuperate sunt cele mai mari inregistrate intr-un caz de frauda din domeniul serviciilor financiare din Statele Unite, conform datelor Bloomberg.
Solicitarea privitoare la comisioane necesita aprobarea unui judecator federal din Houson care supravegheaza cazul Enron.
Darren Robbins, partener in cadrul firmei care a actionat ca principal consultant al investitorilor Enron, a declarat ca "cererea legata de plata comisioanelor reflecta in acest caz rezultatul excelent obtinut".
Lerach a incercat in acest an sa initieze actiuni si impotriva altor creditori ai Enron, printre care se numara Merrill Lynch, Credit Suisse Group si Barclays.
In martie, o curte federala de apel a decis ca acest caz nu poate continua ca o actiune de clasa, anuland efectiv eforturile lui Lerach de a lansa procese impotriva altor creditori.
Investitorii, care nu-si permiteau sa lanseze procese individuale, au cerut Curtii Supreme a SUA sa anuleze decizia curtii de apel.
Luna trecuta, Lerach si-a recunoscut vinovatia in ceea ce priveste acuzatiile de a-i fi platit in secret pe clientii fostei sale firme, Milberg Weiss Bershad & Schulman, sa initieze procese pentru actionari.
Lerach, care a contribuit la infiintarea firmei de avocatura care a devenit mai tarziu principalul consultant in cazul Enron, a demisionat inainte de a-si recunoaste vinovatia. El a fost de acord sa petreaca doi ani in inchisoare si sa plateasca o amenda de 8 milioane de dolari. Platile nu au avut legatura cu cazul Enron.
Purtatorul de cuvant al University of California Regents a anuntat in luna iulie negocierea unui acord cu Lerach ce lega comisioanele de un anumit procent din suma recuperata in cadrul cazului.
Suma solicitata, de 700 de milioane de dolari, este cu mai mult de o treime mai mare decat cele 464 de milioane de dolari solicitate de avocatii care au actionat in cazul Tyco International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO