Business Internaţional

Cine este avocatul vedetelor de la Hollywood, cel mai redutabil duşman de întâlnit la tribunal. Cel mai recent proces câştigat i-a adus luptătorului Hulk Hogan 140 mil. euro şi a dus la falimentul Gawker

Cine este avocatul vedetelor de la Hollywood, cel mai...

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu

11.09.2016, 16:52 6353

Avocaţii celebrităţilor rămân, în general, necunoscuţi marelui public, dar uneori cazurile pe care le preiau îi aduc în centrul atenţiei. Un astfel de avocat este Charles Harder, scrie Financial Times.

Acesta are printre clienţi o serie de mari actori de la Hollywood, ca George Clooney, Bradley Cooper, Sandra Bullock sau Clint Eastwood. Cazurile care l-au adus însă în centrul atenţiei i-au fost încredinţate de către fostul wrestler Hulk Hogan şi Melania Trump, soţia candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump.

Pe Hulk Hogan, pe numele său adevărat Terry Bollea, l-a ajutat să câştige procesul intentat Gawker Media pentru încălcarea vieţii sale private, după publicarea unui material video în care fostul wrestler apărea în ipostaze intime. Hogan are de primit daune în valoare de 140 de milioane de dolari, iar site-ul monden Gawker pe care a apărut materialul în urmă cu câţiva ani s-a închis recent.

Verdictul din acest proces a dat naştere unor ample dezbateri pe tema finanţării unor asemenea acţiuni în justiţie şi a libertăţii presei, după ce a ieşit la iveală faptul că Bollea a primit sprijin financiar de la miliardul din Silicon Valley, Peter Thiel, care avusese şi el un conflict cu respectivul site.

Charles Harder susţine că înţelege nevoia publicului de a se asigura că guvernul, instituţiile şi jurnaliştii nu sunt cumpăraţi şi a jurnaliştilor de a şti că pot să scrie lucruri adevărate fără teama de a fi daţi în judecată, însă consideră că libertatea presei nu este nelimitată.

”Nu poţi defăima pe cineva,” afirmă el. ”Nu poţi posta înregistrări video obţinute pe ascuns cu persoane în ipostaze intime, fără consimţământul acestora. Dacă asemenea lucruri ar fi permise, am trăi într-o lume foarte diferită.”

Succesul repurtat de Charles Harder împotriva Gawker  i-a atras atenţia lui Donald Trump şi astfel soţia sa, Melania Trump, a apelat la el ca să o reprezinte împotriva ziarului britanic „Daily Mail”, care publicase materiale în care afirma că în anii nouăzeci fusese damă de companie.

Deşi foarte apreciat şi căutat în prezent, Charles Harder nu şi-a dorit iniţial o carieră în domeniul avocaturii. La facultate a studiat ştiinţele politice, iar după absolvire a lucrat pentru un membru al Senatului Californiei. La Drept s-a înscris pentru a avansa în cariera politică, la care a renunţat însă, intrând în avocatură ca să-şi plătească împrumuturile contractate pe perioada studenţiei. A ajuns astfel să lucreze la diverse case de avocatură specializate pe industria divertismentului, unde era angajat şi în momentul în care avocatul personal al lui Terry Bollea l-a sunat să-i ceară ajutorul.

Pentru a se putea ocupa de procesul împotriva Gawker Media, Charles Harder şi-a făcut propria firmă împreună cu doi prieteni. Lupta însă nu s-a încheiat, căci Gawker Media, intrată în faliment, a fost cumpărată pentru 135 de milioane de dolari de grupul american de media Univision, care contestă verdictul şi daunele. Pe lângă fostul wrestler, Harder mai reprezintă alte două persoane afectate de materialele publicate de Gawker.

Deşi cazurile de care s-a ocupat în ultima vreme l-au făcut celebru, Charles Harder evită apariţiile în public, neparticipând la evenimente sau petreceri de la Hollywood şi preferând să se relaxeze alături de familie şi prieteni. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO