Business Internaţional

„Bad bank” din Ungaria ar putea să înceapă să cumpere active toxice din octombrie

Foto Shutterstock

Foto Shutterstock

Autor: Daniela Stoican

08.09.2014, 00:07 715

Instituţia de tip “bad bank” pe care o va crea Ungaria în octombrie va prelua activele toxice din sistemul bancar şi va oferi băncilor un interval de şase luni pentru a-şi curăţa bilanţurile de împrumuturile toxice ale companiilor şi de cele imobiliare, scrie Reuters. Anunţul a fost făcut de viceguvernatorul băncii centrale maghiare la o conferinţă cu economişti.

Banca Naţională a Ungariei a anunţat la sfârşitul lunii iulie că instituţia „bad bank” va fi creată în septembrie sau octombrie şi că va avea mai degrabă funcţia de administrator de active. Banca va cumpăra active doar de la bănci lichide şi solvabile şi nu va avea niciun rol de bailout, ci doar scopul de a curăţa bilanţurile băncilor.

Instituţia va cumpăra împrumuturi comerciale de peste 500 de milioane de forinţi şi împrumuturi imobiliare de peste 200 milioane de forinţi, a anunţat viceguvernatorul Adam Balog.

„Nu este vorba de un pachet de salvare, ci de un instrument de piaţă, prin care vom cumpăra activele băncilor la preţul pieţei”, a spus Balog. El a spus că instituţia va exista probabil timp de zece ani şi că rezultate importante ar putea fi obţinute în patru-cinci ani, dar nu a spus din ce fonduri va fi finanţată.

Balog a explicat că împrumuturile neperformante drenează băncile de lichidităţi şi pun obstacole în calea creditării şi că instituţia care va gestiona activele toxice va ajuta la rezolvarea acestei probleme.

Băncile din Ungaria vor încasa o lovitură din partea guvernului anul acesta pentru că ar putea returna clienţilor până la 900 de miliarde de forinţi (2,8 miliarde euro) în 2014 drept compensaţie pentru majorarea unilaterală de către bănci a dobânzilor şi comisioanelor, în cazul în care instanţa decide că modificările în contractele de credit au fost incorecte.

De asemenea, planul autorităţilor ungare de a converti împrumuturile de retail din monedă străină în forinţi ar putea să ducă la pierderi suplimentare pentru băncile locale, care plătesc începând din 2010 unele dintre cele mai mari taxe din sistemul bancar din Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO