Business Internaţional

Ce a băgat spaima în BCE: Un sondaj BCE realizat în ianuarie în rândul a 74 de companii nonfinanciare arată că acestea se aşteaptă ca majorările medii de salarii să crească de la aproximativ 2% la 3% sau mai mult în acest an

Ce a băgat spaima în BCE: Un sondaj BCE realizat în...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2022, 21:54 259

O creştere dramatică a inflaţiei din zona euro a transformat ultima şedinţă a Consiliului Guvernator al Băncii Centrale Europene într-un punct de turnură pentru politica monetară a blocului. Alţi factori care au determinat banca să adopte o poziţie mai „vulturească“ au fost redresarea pieţei muncii, cât şi ultimele mişcări ale Fed şi Boe. Acum, strategii băncii anticipează că aceasta se va mişca mai rapid în retragerea stimulentelor, în timp ce pieţele se aşteaptă ca dobânda de referinţă să ajungă la zero până la finalul acestui an.

Trecerea la o poziţie mai agresivă a venit pe fondul cifrei record privind inflaţia pe ianuarie, potrivit unor surse familiare cu discuţiile, scrie Financial Times. Creşterea dramatică a acesteia a părut să-i sperie pe mulţi dintre membrii consiliului băncii care crezuseră până de curând că creşterea preţurilor din ultimele luni ale anului trecut fusese „tranzitorie“ şi că aceasta se va diminua rapid în acest an.

În loc să scadă însă, inflaţia a crescut şi mai mult peste ţinta de 2% a BCE pentru a şaptea lună consecutiv până la un nou record de 5,1%. Deşi peste jumătate din aceasta s-a datorat unor creşteri de două cifre ale costurilor legate de energie, presiunile inflaţioniste s-au generalizat.

Al doilea factor din spatele schimbării de ton a BCE a fost legat de redresarea rapidă a pieţei muncii de pe urma pandemiei. Şomajul din zona euro a scăzut la un minim record de 7%. Noi dovezi ale revenirii pieţei au venit de la Comisia Europeană, care a dezvăluit că un număr record de companii din sectorul manu­facturier şi al serviciilor se plâng de penurii de muncitori.

Creşterea salariilor din Europa rămâne sub cea din SUA şi UK, însă membrii consiliului BCE par din ce în ce mai convinşi că aceasta va accelera în acest an.

Un sondaj BCE realizat în ianuarie în rândul a 74 companii non-financiare arată că acestea se aşteaptă ca majorările medii de salarii să crească de la aproximativ 2% la 3% sau mai mult în acest an.

Ultimul factor care i-a convins pe ultimii „porumbei“ din consiliul BCE să-şi regândească poziţia a venit când preşedintele Fed Jay Powell a refuzat să excludă noi majorări agresive de dobânzi în acest an, iar Banca Angliei a majorat dobânzile pentru a doua oară în trei luni.

În urma conferinţei de presă susţinute de preşedinta BCE Christine Lagarde, traderii şi-au crescut pariurile pe majorarea dobânzilor din zona euro.

Potrivit Bloomberg, investitorii pariază că BCE îşi va majora dobânda de referinţă cu 25 de puncte bază în septembrie, ducând-o la zero până la final anului.

Totuşi, majoritatea membrilor consiliului consideră astfe de pariuri drept prea agresive.

BCE şi-ar putea încheia programul de stimulente mai devreme decâtse anticipase, însă nu-şi va majora probabil dobânda de referinţă în iulie, după cum se aşteaptă unii investitori, a declarat Martins Kazaks, strateg BCE, pentru Reuters.

Klaas Knot, membru al consiliului băncii, a declarat că se aşteaptă ca BCE să majoreze dobânzile în trimestrul patru al acestui an. Acesta a adăugat că susţine retragerea programului de achiziţii de active al băncii cât mai rapid posibil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO