Business Internaţional

Bailout-ul lui Warren Buffett pentru Bank of America se duce pe apa sâmbetei. Acţiunile băncii s-au prăbuşit cu 63% anul acesta

Bailout-ul lui Warren Buffett pentru Bank of America se duce pe apa sâmbetei. Acţiunile băncii s-au prăbuşit cu 63% anul acesta

Miliardarul american Warren Buffett

Autor: Paul Comşa

21.12.2011, 00:04 969

Miliardarul american Warren Buffett, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii, a asistat neputincios la prăbuşirea acţiunilor Bank of America sub pragul "jenant" de 5 dolari pe titlu pe bursa din New York, pentru prima dată după 2009, în pofida unei investiţii "de încredere" de 5 miliarde dolari făcută această vară pentru salvarea băncii, scrie The Wall Street Journal.

Declinul acţiunilor lasă o gaură de 1,5 mld. dolari în investiţiile făcute de miliardar pentru salvarea băncii.

Buffett a anunţat la finele lunii au­gust o investiţie de 5 mld. dolari în acţiu­nile Bank of America (BoA), ceea ce momentan a stopat declinul puternic al titlurilor. La începutul lui septembrie, acţiunile au plonjat cu 40%. Miliar­darul, care a declarat atunci că ideea salvării i-a venit când făcea baie, nu va ieşi în pier­dere deoarece are ga­rantat profit din această afacere. BoA trebuie să-i ramburseze lui Buffet cât a investit, un câştig de 5% şi dividende anuale de 300 mil. dolari.

Buffett deţine însă garanţii care îi permit să preia 700.000 de acţiuni ale băncii la un preţ de 7,14 dolari pe titlu în următorii zece ani. La finalul şedinţei de luni, o acţiune BoA se tranzacţiona la preţul de 4,99 dolari. Astfel, dacă îşi va exercita opţiunea de a cumpăra acţiuni ale băncii, investitorul ar ieşi în pierdere cu 1,5 mld. dolari. "În calitate de manageri de active, avem reguli care ne interzic să cum­părăm acţiuni cu preţul sub 5 dolari. Da­că le deţinem, vom încerca să scă­păm de ele, dar în general le evităm", spune Eric Teal, analist la First Citizens Banc­shares.

Unul din motivele pentru care investitorii renunţă la acţiunile BoA este teama de impactul pe care l-ar avea asupra băncii agravarea problemelor din Europa, notează Bloomberg.

Banca avea expuse riscului active de 14,6 mld. dolari în Grecia, Italia, Irlanda, Portugalia şi Spania la finele lui septembrie.

Buffett deţine opţiuni de achiziţie şi pentru acţiuni ale băncilor Goldman Sachs şi General Electric, dar ambele i-ar aduce pierderi importante în caz de exercitare, ceea ce dovedeşte că unul din cei mai inteligenţi investitori americani nu a anticipat problemele pe care le întâmpină în prezent marile bănci ale lumii.

Buffett se aşteaptă însă ca preţul acţiunilor BoA să se înscrie din nou pe un trend ascendent. Miliardarul este familiarizat cu această situaţie deoarece a mai investit în timpul crizei financiare 5 mld. dolari în Goldman Sachs şi 3 mld. dolari în General Electric.

La vremea respectivă, ambele companii plăteau o dobândă anuală de 10%. În numai câteva luni de la anunţul privind investiţia de 5 mld. dolari, cotaţiile Goldman Sachs au căzut de la 133 de dolari la 52 de dolari pe acţiune. Totuşi, Buffett nu a fost foarte afectat de prăbuşirea cursului acţiunilor cu 60% deoarece investiţia i-a adus până la răscumpărarea acţiunilor de către Goldman câte 15 dolari în fiecare secundă, sau 500 mil. dolari anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO