Business Internaţional

Balcanii, Eldorado pentru casele de avocatura

07.01.2004, 00:00 16



Sarajevo. Sofia. Zagreb. Bucuresti. Belgrad. Cu un deceniu in urma, activitatile corporatiste ar fi fost imposibil de asociat cu numele acestor orase. Fie ca se luptau cu cele mai elementare elemente ale capitalismului, sau incercau din greu sa depaseasca conflictele de ordin etnic aparute dupa caderea comunismului, numele marilor orase ale Peninsulei Balcanice erau mai degraba asociate cu conflicte civile si tribunale constituite spre judecarea unor crime de razboi decat cu oportunitati de afaceri, comenteaza American Lawyer.



Insa, odata cu sosirea trupelor NATO de mentinere a pacii in anul 1999, regiunea a revenit la o anumita stare de normalitate, iar odata cu aceasta stare au aparut si primele semne ale unei noi economii. In ultimii ani, dupa o serie de privatizari, Balcanii au atras un volum considerabil de investitii straine directe, pe masura ce tarile din aceasta regiune avansau pe drumul catre o economie de piata.



In contextul unei stabilitati sporite, firmele occidentale de avocatura s-au aventurat in regiune. Cu ajutorul acestor firme, de la o infrastructura legala moderna inexistenta in urma cu cinci ani, statele acestei regiuni au facut progrese considerabile. Pana acum, stadiul de dezvoltare este incipient in comparatie cu restul Europei, insa firmele occidentale sunt din ce in ce mai interesate de aceasta regiune pe fondul unei forte de munca ieftine, a unor active corporatiste subevaluate si a cresterii cererii consumatorilor.



In luna septembrie a anului trecut, de exemplu, o filiala a US Steel a achizitionat cea mai mare companie sarba din sectorul otelului, iar in luna iulie Croatia a vandut un pachet de 25% din cadrul companiei sale de stat din domeniul petrolului si gazelor in schimbul a peste 500 milioane de dolari. Romania, ce detine cele mai mari rezerve de petrol si gaze din Balcani, a anuntat ca va urma exemplul acestor tari, organizand o licitatie pentru compania sa petroliera de stat.



"Cu zece ani in urma, investitorii se concentrau asupra Europei Centrale. Acum, atentia acestora se indreapta catre Europa de sud-est, in special catre Romania, Serbia si Croatia", a declarat Willibald Plesser, partener in cadrul Freshfields Bruckhaus Deringer.



Michael Schilling, partener in cadrul reprezentantei din Bucuresti a firmei Linklaters, remarca aceeasi tendinta. "Cel putin, aceste tari avanseaza catre o economie de piata intr-un ritm mai rapid decat au facut-o Ungaria si Republica Ceha atunci cand s-au aflat intr-un stadiu similar de dezvoltare".



Putini sunt mai in masura sa caracterizeze schimbarile recente din regiune decat Robert Hayhurst. Astazi, firma sa, Hayhurst Berlad Robinson, are 40 de avocati si birouri in Budapesta, Sofia, Bucuresti si Belgrad.



De ce a pariat Hayhurst pe o regiune atat de slab dezvoltata si volatila cum sunt Balcanii? Pentru ca, spune acesta, pe masura ce tari cum sunt Bulgaria si Romania depun eforturi in sensul privatizarii si atrag din ce in ce mai multe investitii straine, acestea au nevoie de asistenta firmelor occidentale de avocatura. Totusi, spune acesta, volumul de lucru este destul de mic pentru a stabili reprezentante in aceste tari, reprezentante ce a putea rivaliza direct cu firma sa.



In Romania, Hayhurst a colaborat cu firma londoneza Taylor Wessing pentru a reprezenta International Finance Corp. si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, ce au achizitionat un pachet de 25% din cadrul Bancii Comerciale Romane, cea mai mare banca comerciala a Romaniei.



Pe de alta parte, una dintre cele mai solide abordari a pietei Balcanilor vine din partea unor firme austriece.



Printre firmele vieneze ce au manifestat cel mai intens interes fata de aceasta regiune se numara si Wolf Theiss, cea mai mare firma de avocatura a Austriei. "Pietele tarilor din aceasta regiune se dezvolta destul de rapid si speram ca prezenta noastra aici sa fie pe termen lung," a declarat Horst Ebhardt, partener in cadrul firmei austriece.



Ebhardt spune ca firma sa dezvolta un volum foarte mare de operatiuni M&A, cum a fost de exemplu si cea de reprezentare a gigantului farmaceutic Novartis AG in cadrul tranzactiei de achizitionare a principalei firme producatoare de medicamente a Sloveniei, Lek. De asemenea, firma reprezinta un numar de banci din Austria interesate sa investeasca in regiune.



Unul dintre cei mai importanti clienti ai firmei, Bank Austria Creditanstalt AG, a efectuat deja mai multe achizitii in Bulgaria, Croatia si Bosnia-Hertzegovina, fiind in prezent interesata de Banca Tiriac din Romania.



O mare parte a activitatilor de consultanta desfasurate de firma se axeaza pe minimalizarea riscurilor, infrastructura legislativa a tarilor din aceasta regiune nefiind suficient de dezvoltata. In ciuda complicatiilor, insa, spune Ebhardt, clientii firmei sale raman increzatori in potentialul regiunii.



Totusi, invocand motivul volumului destul de mic de lucru, firmele occidentale de avocatura nu sunt dispuse sa-si stabileasca o prezenta solida in aceste tari, preferand sa creeze o retea de relatii cu avocatii de aici.



O exceptie este firma londoneza Linklaters, ce a deschis o reprezentanta in Romania la inceputul anului 2000, avand in prezent 30 de avocati aici.



Europa de sud-est a fost una dintre pietele cu cel mai rapid ritm de dezvoltare pentru firma, sustine Schilling. In anul 2002, firma a oferit servicii de consultanta guvernului roman in cazul privatizarii companiei Sidex, cea mai mare companie din domeniul prelucrarii otelului din aceasta tara. In prezent, firma indeplineste un rol similar in cazul privatizarii companiei Petrom din domeniul petrolului si gazelor, tranzactie a carei valoare este estimata a se ridica la cel putin 1 miliard de dolari pana la finalul procesului de depunere a ofertelor. Schilling spune ca reprezentanta din Bucuresti a firmei sale a oferit in acelasi timp servicii de consultanta in cazul unor tranzactii foarte importante incheiate in Serbia, Bulgaria, Macedonia si Grecia.



Majoritatea avocatilor sunt de acord cu faptul ca Romania si Bulgaria au inregistrat cele mai mari progrese in ceea ce priveste crearea unei economii de piata.



Un alt aspect asupra carora firmele occidentale sunt de acord este faptul ca, avand in vedere riscurile mult mai mari ce caracterizeaza tarile din aceasta regiune, avocatii joaca un rol mult mai important aici comparativ cu New York-ul sau Londra.



Oricum, mici firme regionale, jucatori regionali mai importanti sau firme internationale de renume, toate par sa fie optimiste cu privire la perspectivele legate de evolutia Balcanilor. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO