• Leu / EUR4.9430
  • Leu / GBP5.7237
  • Leu / USD4.7005
Business Internaţional

Balcanii, măturaţi de un val de proteste şi indignare publică

Balcanii, măturaţi de un val de proteste şi indignare publică

Oamenii oligarhului bulgar Ahmed Dogan, fost lider al partidului minorităţii turce, au interzis accesul publicului la o plajă

Autor: Bogdan Cojocaru

14.07.2020, 00:05 634

♦ Nemulţumirea populară creşte în Balcani pe măsură ce se acumulează frustrările legate de restricţiile fără sfârşit, de lipsa testelor pentru Covid-19 şi de accesul restrâns la serviciile de sănătate.

Guvernele din Balcani se confruntă cu un val de critici şi proteste de stradă din cauza mo­du­lui în care s-au ocupat de criza provocată de pan­demie.

În Bulgaria, stat care avansează în procesul de intrare în zona euro, protestatarii au acuzat co­rup­ţia guver­nu­lui pre­mierului Boiko Borisov, fiind in­dig­naţi de faptul că un po­litician bogat, pro­­te­jat de serviciile spe­ciale, a pus stă­pânire pe o plajă din Burgas.  

Nemulţumirea po­pu­lară creşte în Bal­cani pe măsură ce se acu­mulează frustrările legate de restricţiile fără sfârşit, de lipsa testelor pentru Covid-19 şi de accesul restrâns la serviciile de sănătate publică, scrie Financial Times. 

În Serbia, unde guvernul condus de Aleksandar Vucic, fostul şef al propagandei dictatorului Slobodan Miloşevici, s-a lăudat iniţial că ţine cu succes virusul sub control, protestele antiguvernamentale au devenit violente săptămâna trecută, în timp ce în Kosovo o nouă coaliţie de guvernare se confruntă cu o creştere accentuată a numărului de infectări. Şi în alte ţări din regiune, cum ar fi  Macedonia de Nord şi Bosnia şi Herţegoviona, numărul de cazuri de infecţii cu Covid creşte, înmulţindu-se şi acuzaţiile de conducere proastă şi nepotism. Protestele din Serbia au continuat şi în weekend. Acolo, iniţial autorităţile au râs de „virusul inofensiv“, chiar dacă în martie pandemia se propaga cu violenţă în Italia şi Spania, pentru ca apoi să impună unele dintre cele mai stricte restricţii din Europa. La sfârşitul lunii mai, toate restricţiile au fost ridicate subit. Peste câteva săptămâni au urmat alegeri câştigate detaşat de Partidul Progresit Sârb al preşedintelui Vucic. Protestele au început în Belgrad marţi, după ce guvernul a anunţat noi restricţii pandemice. Mulţi dintre protestatari, veniţi din toate direcţiile politice, au acuzat ipocrizia sistemului în condiţiile în care mai mulţi oficiali au fost testaţi pozitiv de Covid-19. Infectarea s-ar fi produs la petrecerile organizate de partidul lui Vucic pentru sărbătorirea victoriei în alegeri. „Vucic a încercat cu disperare să întoarcă Serbia de la un sistem cu mai multe partide la unul cu un partid unic şi în cele din urmă a reuşit“, spune Marko Kmezic, analist la Centrul pentru studii sud-est-europene al Universităţii Graz din Austria. „Frustrarea nu mai poate fi refulată decât în stradă.“

În Bulgaria, scânteia furiei populaţiei a fost faptul că oamenii oligarhului Ahmed Dogan, fost lider al partidului minorităţii turce, au interzis accesul publicului la o plajă din apropierea noului palat al acestui personaj. Activiştii civici îl acuză pe Dogan că a pus stăpânire pe bucăţi întregi din economia bulgară. Protestatarii beneficiază de sprijinul preşedintelui socialist Roumen Radev, care a cerut demisia guvernului.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9430
Diferență: -0,0546
Ieri: 4.9457
Azi: 4.7005
Diferență: 0,6208
Ieri: 4.6715
Azi: 5.7237
Diferență: -0,0367
Ieri: 5.7258
Azi: 4.9319
Diferență: 0,793
Ieri: 4.8931