Business Internaţional

Banca centrală a Chinei semnalează o posibilă relaxare a măsurilor monetare

Sediul băncii centrale a Chinei

Sediul băncii centrale a Chinei

Autor: Eduard Ivanovici

22.11.2021, 14:43 260

Banca Populară a Chinei a dat de înţeles că ar putea relaxa politica monetară pentru a susţine recuperarea economică a ţării, după un declin considerabil în ultimele luni, alimentat de industria imobiliară, notează Bloomberg.

În cel mai recent raport trimestrial, banca centrală chineză a eliminat câţiva termeni citaţi în rapoartele anterioare, incluzând aici menţinerea unei „politici monetare normale”.

Mişcarea sugerează o schimbare de perspectivă către o serie mai accentuată de măsuri, spun giganţi financiari precum Citigroup, Nomura Holdings şi Goldman Sachs.

Raportul a renunţat la fraze privind „controlarea supapei privind masa monetară” şi promisiuni conform cărora instituţia nu va „inunda economia cu stimulente”, semnalând mai mult sprijin prin creditare în următoarele luni.

„Ne aşteptăm ca Beijingul să accelereze curând procesele de relaxare monetară şi stimulare fiscală pentru a contraataca tendinţa mai accentuată de scădere”, susţine grupul japonez Nomura.

Indicele bursier China CSI 300 a crescut luni cu aproape 0,5% pe baza prognozelor, în timp ce contractele futures pentru bondurile guvernamentale cu maturitate la zece ani din China au înregistrat o creştere de 0,3%.

Li Keqiang, premierul Consiliului de Stat al R.P. Chineze, a declarat recent că ţara se confruntă cu „multe provocări” în ceea ce priveşte menţinerea stabilităţii economice, chiar dacă obiectivele de anul acesta vor fi, cel mai probabil, îndeplinite.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO