Business Internaţional

Banca Centrală a Germaniei cere creştere vârstei de pensionare la 69 de ani pentru a preîntâmpina un dezastru economic şi al bugetului de pensii

Banca Centrală a Germaniei cere creştere vârstei de...
16.08.2016, 00:00 246

Banca Centrală a Germaniei vrea să ridice vârsta legală de pensionare la 69 de ani până în 2060 pentru a relaxa presiunea pusă pe sistemul statal de pensii, în condiţiile în care se înregistrează o îmbătrânire a populaţiei, scrie Bloomberg.

Reformele recente nu au reuşit să protejeze cetăţenii de o scădere a nivelului pensiilor, potrivit unui anunţ de luni al Băncii Centrale Germane. Cetăţenii care nu optează pentru asigurări private ar putea vedea scăderi chiar mai devreme.

Deşi tarifele mai mari la asigurari teoretic ar putea păstra stabil sistemul de pensii, ar pune o presiune mai puternică pe contribuabili iar o împovărare fiscală mai amplă are consecinţe negative asupra dezvoltării economice. „Pentru a evita împovărarea cetăţenilor, vârsta legală de pensionare trebuie ajustată“, a anunţat banca centrală. Planul băncii momentan este să ridice vârsta de pensionare la 67 de ani până în 2030. În România, vârsta de pensionare pentru femei şi pentru bărbaţi va ajunge la 65 de ani până în 2030, în prezent fiind sub acest nivel, iar de câţiva ani încoace guvernul nu reuşeşte să rezolve problema deficitului la fondul de pensii, care a ajuns anul acesta la 18 miliarde de lei.

Peste 250.000 de români se aflau în Germania la finalul anului 2013, potrivit datelor Oficiului Federal pentru Statistică, iar numărul acestora probabil că a mai crescut în ultimii ani, având în vedere că guvernul german a început de câţiva ani să mai rezolve din problema sporului natural negativ prin „import” de forţă de muncă din alte ţări. În 2013, spre exemplu, Germania a avut un spor natural negativ (numărul locuitorilor decedaţi minus numărul celor nou-născuţi) de 200.000 de persoane, dar numărul imigranţilor a fost de 400.000 de persoane. Economia României depinde foarte mult de nemţi, având în vedere că Germania este principalul partener comercial al României, cu peste 22 mld. euro pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO