Business Internaţional

Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie pentru a doua oară în acest an, la 14%

Banca centrală a Rusiei a redus dobânda cheie pentru a...

Autor: Luiza Chiroiu

13.03.2015, 14:02 367

Aceasta este a doua scădere a dobânzii cheie efectuată de banca centrală de la începutul anului. În urma şedinţei din luna ianuarie, instituţia bancară a decis să reducă dobânda de politică monetară cu două puncte procentuale, de la 17% la 15%.

Rubla a scăzut cu 0,2% faţă de dolar, în urma anunţului băncii centrale, la 61,3280 unităţi pentru un dolar.

"Stabilitatea rublei ar putea fi un semn că investitorii se aşteptau la o tăiere chiar mai mare a dobânzii cheie", a declarat Per Hammarlund, analist al băncii SEB.

Preţurile de consum au crescut cu 16,7% în februrie comparativ cu aceeaşi lună din 2014, în timp ce, în ianuarie, rata inflaţiei s-a situat la 15%, în contextul în care rubla s-a depreciat semnificativ, iar Moscova a impus interdicţii asupra importului de alimente din statele UE şi SUA, ca răspuns la măsurile luate de acestea împotriva Rusiei, din cauza conflictului din Ucraina.

Guvernatorul băncii centrale, Elvira Nabiullina, estimează că inflaţia va încetini pe fondul contractării economiei ruse şi al reducerii cererii interne.

Produsul intern brut a scăzut cu 1,5% în ianuarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, potrivit primelor estimări ale guvernului rus. Economia ar putea să se contracte cu 3% în acest an, după ce anul trecut a crescut cu 0,6%, conform prognozei guvernului de la Moscova.

În luna decembrie a anului trecut, banca centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie de la 10,5% la 17%, aceasta fiind cea mai importantă majorare într-o singură etapă din ultimii 16 ani. Pe parcursul anului trecut, banca centrală a majorat dobânda de politică monetară de şase ori, de la 5,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO