Business Internaţional

Banca centrală a Ungariei bagă spaima în alegători: după alegeri, preţurile vor creşte dramatic. Evoluţia inflaţiei va depinde de cursul războiului

Banca centrală a Ungariei bagă spaima în alegători:...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.03.2022, 22:36 655

La începutul actualului val de scumpiri, Ungaria a avut la un moment dat cea mai puternică inflaţie din UE, iar banca centrală ungară crea istorie cu prima majorare de dobândă din Europa de la izbucnirea pandemiei. Chiar dacă a trecut aproape un an de atunci, iar majorările de dobânzi au continuat, inflaţia nu a cedat, devenind chiar mai puternică. Pe 3 aprilie vin alegeri generale, iar specialiştii de la banca centrală se aşteaptă că după aceea creşterile de preţuri să accelereze dramatic, scrie Hungary Today.

Ce s-a întâmplat până acum în Ungaria a fost un reper pentru economiile est-europene.

Inflaţia este nocivă pentru că erodează puterea de cumpărare a consumatorului. Efectele ei pot fi atenuate prin creşteri salariale. În Ungaria, cea mai recentă lună pentru care statistică oficială oferă date despre salarii este ianuarie, când acestea, în valoare brută, au crescut cu aproape 14% faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Dacă sunt incluse diversele beneficii şi scutirile de taxe, creşterea salariului net a fost de aproape 15%, ceea ce este mult.

Însă şi inflaţia a  fost de 8%, ceea ce înseamă că avansul real al salariului brut a fost de 5%, a calculat ING. Nu este un ritm rău din perspectivă istorică, dar arată cum inflaţia zdrobeşte dinamica salarială. Iar inflaţia este aşteptată să accelereze.

După alegerile parlamentare din aprilie vor fi retrase plafonările de preţuri impuse de guvern pentru anumite alimente şi carburanţi, ceea ce va alimenta scumpirile, atrag atenţia specialiştii băncii centrale maghiare.

Planurile actuale prevăd ca aceste plafonări să fie retrase pe 1 mai, respectiv pe 15 mai.

Guvernul premierului Viktor Orban a stabilit aceste termene, adică după alegeri, pentru a arăta că măsurile pe care le aplică nu au caracter electoral. Banca centrală se aşteaptă ca în aceste condiţii inflaţia să se menţină peste 8% în prima jumătate a acestui an. În februarie, indicatorul a fost de 8,3%. În cel mai pesimist scenariu, inflaţia va accelera la peste 10%.

Banca centrală se aşteaptă ca vârful majorărilor de preţuri să fie atins în iulie - 11% în cel mai rău caz. Presa maghiară a remarcat că astfel inflaţia va stabili noi recorduri pentru ultimul deceniu. Însă creşterile de preţuri ar fi trebuit să atingă vârful lunile trecute, dar au depăşit toate aşteptările.

Perturbările provocate de războiul din Ucraina, care pune în pericol aprovizionarea pieţei internaţionale cu cereale şi oţel, s-au făcut deja simţite, la fel şi criza energiei.

Banca centrală maghiară a explicat că evoluţia inflaţiei va depinde de cursul războiului. Dacă acesta se încheie repede, cotaţiile materiilor prime pot să scadă, iar presiunile de preţ se vor reduce. Instituţia estimează că anul acesta cele mai mari scumpiri se vor înregistra la alimente şi combustibili. Preţurile acestora din urmă pot urca cu  14-28% în medie anul acesta. Alimentele neprocesate să vor scumpi cu până la 18,5%, creşterile reflectând şi scumpirea de cinci ori a gazelor naturale, folosite ca materie primă de industria îngrăşămintelor chimice pentru agricultură. Luna aceasta, banca centrală a răspuns inflaţiei cu cea mai mare majorare de a dobânzii de bază de după 2008, de 100 de puncte de bază, la 4,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO