Business Internaţional

Banca centrală a Ungariei cere lichidarea NHB Growth Credit Bank, o bancă deţinută chiar de vărul guvernatorului, din cauza lipsei de lichidităţi şi a unui model de business sustenabil

Banca centrală a Ungariei cere lichidarea NHB Growth...

Autor: Catalina Apostoiu

19.03.2019, 00:00 50

Banca centrală a Ungariei (MNB) retrage licenţa NHB Growth Credit Bank şi cere lichidarea acesteia pentru a proteja interesele clienţilor instituţiei de credit, relatează Budapest Business Journal. 

MNB a luat această decizie pentru că NHB Bank nu a fost capabilă să îmbunăţească  suficient şi permanent lichiditatea şi nu a luat măsuri relevante pentru a-şi revizui modelul de business sau a-şi îmbunătăţi solvabilitatea pentru a-şi asigura supravieţuirea pe termen lung. În luna decembrie 2018, banca centrală a impus restricţii pe retragerile de peste 7 mil. forinţi din conturile băncii după ce poziţia de lichiditate a acesteia „s-a deteriorat semnificativ“. 

Anterior, banca centrală a impus o amendă de 19 mil. forinţi (60.000 de euro) NHB pentru încălcarea mai multor reglementări. Banca centrală a subliniat că problemele NHB Bank nu reprezintă o ameninţare la adresa stabilităţii sistemului financiar al Ungariei în condiţiile în care activele totale ale acesteia reprezintă doar 0,2% din totalul sectorului. NHB Growth Credit Bank este deţinută de Tamas Szemerey, văr al guvernatorului MNB Gyorgy Matolcsy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO