Business Internaţional

Banca centrală americană a devenit un card de credit gigant pentru băncile şi companiile din întreaga lume

Banca centrală americană a devenit un card de credit gigant pentru băncile şi companiile din întreaga lume

Autor: Gabriel Razi

02.12.2010, 23:50 56

Fed, banca centrală a Statelor Unite, a susţinut bănci şicompanii din afara SUA în timpul crizei cu ajutorul fondurilor deurgenţă evaluate la 3.300 de miliarde de dolari. UBS, cea mai marebancă din Elveţia, este principalul beneficiar al acestorfacilităţi, împrumuturile luate valorând 74,5 miliarde de dolari

(57 miliarde de euro). Paradoxal, grupul american Citigroup aprimit de la Fed doar jumătate din sumele direcţionate către bancaelveţiană, scrie Bloomberg.

"Este vorba despre sume enorme de bani care au salvat bănci maridin străinătate. Fed a devenit banca centrală a lumii? Cred că oastfel de întrebare trebuie luată în considerare", crede senatorulindependent de Vermont, Bernard Sanders. Fed susţine că cele 11programe pe care le derulează au stabilizat pieţele şi au susţinutieşirea din recesiune.

Fed, banca centrală mondială?

Feda devenit astfel cel mai mare creditor la nivel mondial după cevaluri de dolari au revitalizat băncile din Europa, dar şiinstituţii financiare din Statele Unite, printre care Bank ofAmerica şi Wells Fargo, care au beneficiat de împrumuturi de 45 demiliarde de dolari fiecare, sau Goldman Sachs, care a împrumutat 24de miliarde de dolari printr-unul din mecanismele patronate deFed.

Banca franceză Natixis a beneficiat de 27 de miliarde de dolaride la Fed.

"Avem operaţiuni importante în Statele Unite. A fost natural săparticipăm în astfel de programe, ca de altfel toate băncile.Atunci când noi am participat, situaţia lichidităţilor era foartetensionată", susţine purtătorul de cuvânt Victoria Eideliman.

Rapoartele oficiale ale Washingtonului arată că salvareacompaniei de asigurări AIG cu ajutorul a 182,3 miliarde de dolari ascutit băncile europene de un efort suplimentar de 16 miliarde dedolari.

"Vreau să evidenţiez că europenii au salvat un număr importantde instituţii financiare, însă nu s-a pus problema dacă aceleinstituţii datorau companiilor americane sume de bani. Avemobligaţia de rezolva problemele companiilor prezente în propriajuristricţie", spune Ben Bernanke, preşedintele Fed.

Multinaţionalele au luat şi ele bani de la Fed

Nu numai băncile s-au bucurat de susţinere, companii precumHarley-Davidson, McDonald's, Verizon, Caterpillar, Toyota, BMW sauGeneral Electric au fost "apărate" de Fed cu ajutorul unor sumeenorme, estimate la 348,2 miliarde de dolari.

Multinaţionale au fost nevoite să apeleze la Fed după ce, întimpul crizei, sursele de finanţare convenţionale au devenitinaccesibile.

Corporaţiile au folosit mecanismul prin care Fed ofereaposibilitatea de a accesa împrumuturi pe termen scurt, sistem pecare unii economişti l-au comparat cu un card de credit gigant.

BMW-Germania, cel mai mare producător de automobile de lux, abeneficiat de credite de la Fed, cea mai mare tranzacţie având locla începutul lui 2009 şi este evaluată la 3,62 miliarde dedolari.

Lanţul de restaurante fast-food McDonald's a primit 200 demilioane de dolari de la Fed, însă nu direct, ci a putut beneficade sumele de bani prin prisma statului de sponsor al companiei deconsultanţă Golden Funding Corporation.

În perioada decembrie 2007-octombrie 2008, Fed a decis sădemareze operaţiuni de swap cu mai multe bănci centrale. BancaCentrală Europeană a fost principala beneficiară a acestui program,însă şi alte bănci centrale din Australia, Danemarca, Anglia,Japonia sau Coreea de Sud s-au bucurat de program.

Creşterea pieţei instrumentelor financiare ipotecare şi statutulmondial de monedă sigură al dolarului au încurajat instituţiilefinanciare din afara Statelor Unite să mizeze pe ipoteci înainte de2008. Băncile străine şi-au finanţat investiţiile din Statele Unitecu dolari, iar atunci când criza din 2008 a izbucnit, Fed nu aputut să rişte să destabilizeze şi mai mult pieţele printr-un unval de vânzări ale activelor deţinute de băncile străine peteritoriul Statelor Unite.

"Ar fi fost mult mai rău dacă Fed nu ar fi împrumutat bănciledin străinătate. Începem să înţelegem rolul pe care îl are Fed înlume", spune Perry Mehrling de la Universitatea din Boston.

Fed susţine că banii contribuabililor americani au fostprotejaţi, iar programele au fost derulate cu ajutorul unor procesestricte de management al riscului. Astfel, până în prezent Fedspune că nu au fost înregistrate pierderi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO