Business Internaţional

Banca Centrală Europeană duce greul salvării Europei, dar se expune la riscuri

Autor: Catalina Apostoiu

09.08.2011, 00:00 94

Decizia oficialilor Băncii Centrale Europene(BCE) cu privire la posibilitatea achiziţionării de volume mari deobligaţiuni spaniole şi italiene în scopul stăvilirii crizeidatoriilor din Europa ar putea avea efecte de durată asuprabilanţului de 2.000 de miliarde de euro al băncii centrale, scriecotidianul de business The Wall Street Journal.

BCE şi-a asumat deja riscuri fără precedentachiziţionând obligaţiuni greceşti, irlandeze şi portugheze şi prinacceptarea obligaţiunilor respective şi a altor active deţinute debănci cu probleme drept garanţie pentru credite.

Admiţând riscurile pe care acţiunilerespective le presupun pentru bilanţul său, Banca CentralăEuropeană şi-a dublat anul trecut capitalul de bază la peste 10miliarde de euro.

Având în vedere dimensiunea pieţelordatoriilor suverane din Spania şi Italia, banca centrală ar puteafi nevoită să achiziţioneze obligaţiuni de sute de miliarde de eurodin aceste ţări pentru a produce un impact, estimează uniieconomişti.

Un studiu recent al Open Europe sugerează căBanca Centrală Europeană nu prea îşi permite riscul adiţional.

Think tank-ul londonez estimează că, în partedin cauza expunerii mari a Băncii Centrale Europene faţă de Grecia,dacă valoarea deţinerilor de active ale băncii scade cu numai 4,25%"întreaga sa bază de capital va dispărea".

Oficialii BCE insistă că finanţele bănciisunt într-o formă mult mai bună.

Banca Centrală Europeană are în bilanţobligaţiuni în valoare de mai puţin de 75 de miliarde de euro dintrei ţări de la periferia euro, Irlanda, Portugalia şi Grecia,având în vedere că o mică parte din obligaţiunile pe care le-acumpărat din mai 2010, când a lansat programul de achiziţii deobligaţiuni, au ajuns deja la scadenţă.

Spania şi Italia sunt pariuri mult mai siguredecât alte ţări cu risc, ceea ce ar trebui să protejeze bilanţulBanca Centrală Europeană dacă banca îşi adaugă deţinerilorobligaţiunile respective.

Banca Centrală Europeană înregistreazăpierderi numai dacă se întâmplă două lucruri: banca ce împrumutăbani de la ea intră în faliment şi activul pe care banca îl oferădrept garanţie îşi pierde valoarea.

Cea mai facilă cale prin care finanţele BCEar putea fi protejate ar fi ca guvernele ţărilor membre ale zoneieuro să aprobe rapid planurile de a permite fondului de salvare alEuropei să achiziţioneze obligaţiuni de pe pieţele secundare.

În acest fel BCE ar putea renunţa laprogramul de achiziţionare de obligaţiuni, iar riscul ar fitransferat către guvernele ţărilor din zona euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO