Business Internaţional

Banca centrală a Republicii Moldova se pregăteşte de o inflaţie de 20% în 2022 cu o nouă majorare de dobânzi, rata de referinţă ajungând la 10,5%. Moldova a declarat deja stare de urgenţă şi încearcă să-şi ajute cetăţenii să facă faţă creşterii preţurilor la energie

Banca centrală a Republicii Moldova se pregăteşte de o...

Autor: Catalina Apostoiu

17.02.2022, 22:38 499

În Republica Moldova, legumele s-au scumpit cu 60% faţă de anul trecut. Pâinea cu 16%. Inflaţia se în­dreap­tă spre 20%. Banca centrală încearcă să oprească scumpirile împin­gând dobânzile peste 10%. Acestea înseamnă erodarea stand­arelor de viaţă în cel mai sărac stat european, acum implicat şi în criza ucraineană.

În faţa unei rate a inflaţiei aştep­tate a depăşi 20% anual în a doua jumătate a acestui an şi unei in­fla­ţii de bază (ce nu include preţurile ali­men­telor şi energiei) de peste 15% anual, banca centrală a Republicii Moldova şi-a majorat dobânda de referinţă cu două puncte procentuale până la 10,5%, aceasta fiind ultima dintr-o se­rie de creşteri de dobânzi iniţiată la mij­locul anului trecut, scrie Intellinews.

Decizia de politică monetară este menită să modereze creşterea creditării în detri­men­tul creşterii costurilor asociate, să stimuleze econo­misirea în detri­men­tul consumului ime­diat şi să reducă pre­siunea asupra de­pre­cierii monedei na­ţio­nale pe fondul creş­terii deficitului de cont curent şi balanţei comerciale, a explicat banca centrală a ţării.

Prin această de­cizie, banca încearcă să diminueze pre­siu­nile inflaţioniste persistente. Aceasta îşi întăreşte astfel poziţia antiin­flaţionistă.

Biroul de statistică al ţării a anunţat recent că rata generală a inflaţiei a accelerat în ianuarie la 16,6% în termeni anualizaţi, de la 13,9% în decembrie.

Principalul motor al inflaţiei au fost preţurile alimentelor, care s-au scumpit cu 21,5%. În medie, în ianuarie 2022 faţă de ianuarie 2021, legumele s-au scumpit cu aproape 60%, ouăle cu 36%. Pâinea a devenit mai scumpă cu 16%, iar carnea, fructele şi lactatele în medie cu 15%.

În luna ianuarie 2022, faţă de luna decembrie 2021, au crescut preţurile în particular la următoarele produse alimentare: legume, cu 16,9%, fructe proaspete, cu 7,2%, cartofi, cu 6,5%, făină cu 3,5%, ouă cu 2,7%, zahăr cu 2,0%, pâine din făină de grâu cu 1,7%, carne, preparate şi conserve din carne cu 1,6%, relevă datele Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova. 

Preţurile produselor nealimentare au crescut cu 13,4%, în timp ce costul serviciilor a urcat cu 14,8% anual.

Preţul reglementat al electricităţii este aşteptat să crească, amplificând impactul inflaţionist al creşterii dramatice a preţului gazelor naturale.

La sfârşitul lunii ianuarie, Moldova a aprobat o majorare cu 34% a preţului gazelor pentru gospodării pentru a putea ţine pasul cu plăţile către furnizorul său dominant, gigantul rus Gazprom, care a ameninţat cu suspendarea livrărilor, potrivit Reuters.

Moldova a declarat deja stare de urgenţă, şi-a amendat bugetul şi a redirecţionat fonduri menite să-i ajute pe cetăţeni să facă faţă creşterii preţurilor energiei pentru a plăti Gazprom, care a majorat preţurile şi a refuzat să amâne plăţile în avans. Ultimul raport privind inflaţia al băncii centrale indică aşteptări de creştere a inflaţiei generale la rate de peste 20% în semestrul al doilea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO