Business Internaţional

Banca Mondială: Epidemia de Ebola ar putea costa Africa 32 de miliarde de dolari

Banca Mondială: Epidemia de Ebola ar putea costa Africa...

Autor: Ioana Bojan

08.10.2014, 18:28 81

"Dacă epidemia va afecta un număr important de persoane din ţările vecine, dintre care unele au economii mult mai importante, impactul regional financiar pe doi ani ar putea fi de 32,6 miliade de dolari până la sfârşitul lui 2015", se arată într-un raport al instituţiei.

Pentru moment, febra hemoragică s-a soldat cu aproape 3.500 de morţi în Africa de Vest, în special în ţările care reprezintă focarul epidemiei (Liberia, Guineea, Sierra Leone).

Impactul economic este deja "profund" în aceste trei ţări, dar ar putea deveni "catastrofal", dacă Ebola nu este ţinută sub control, subliniază Banca Mondială.

Repercusiunile ar putea fi totuşi limitate dacă acţiunea "imediată" a comunităţii internaţionale ar reuşi să frâneze epidemia şi să atenueze "factorul teamă" care determină ţările vecine să îşi închidă frontierele sau să suspende schimburile comerciale, agravând impactul economic al virusului, subliniază raportul.

Potrivit Băncii Mondiale, eficacitatea luptei împotriva epidemiei în Senegal şi Nigeria demonstrează că un astfel de obiectiv poate fi atins dacă sistemul de sănătate are deja câteva "capacităţi" şi dacă răspunsul politic este "determinat".

"Comunitatea internaţională trebuie să găsească mijloacele de a ocoli obstacolele logistice şi de a transporta mai mulţi medici şi personal medical, mai multe paturi de spital şi asistenţă sanitară şi ajutor de dezvoltare pentru a opri Ebola", a declarat preşedintele BM, Jim Yong Kim, citat în comunicat.

Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional au crescut recent ajutorul oferit ţărilor afectate de Ebola.

Pe termen mai lung, este necesar un efort deosebit pentru a "restabili" încrederea pentru ca investitorii locali şi internaţionali să revină în ţările afectate de Ebola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO