Business Internaţional

Banca Mondială investighează cum a fost administrat un împrumut de 1 mld. dolari din partea Chinei

Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale

Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale

Autor: Anca Dumitrescu

05.02.2015, 00:00 163

Banca Mondială a lansat o investigaţie referitoare la modul în care a fost administrat un împrumut în valoare de 1 miliard de dolari din partea Chinei, după ce trezoreria instituţiei financiare a ridicat semne de întrebare legate de corectitudinea procesului, scrie Financial Times. Instituţia a angajat jurişti externi pentru efectuarea investigaţiei referitoare la tranzacţie, care a fost aprobată de directorul financiar. Într-o notă adresată angajaţilor, preşedintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, a afirmat că nu a existat nicio sugestie privind un comportament incorect al vreunui angajat.

Controversa din jurul împrumului din partea Chinei, dezvăluită pentru prima oară de Wall Street Journal, este numai una dintre problemele cu care se confruntă americanul Kim, al cărui mandat este marcat de critici legate de stilul său de conducere şi de procesul masiv de restructurare de la nivelul instituţiei. Controversa este şi în jurul unui conflict între directorul financiar Bertrand Badre şi trezorierul Băncii Mondiale, Madelyn Antoncic. Problema se referă la modul în care banca a procesat un împrumut de 1 miliard de dolari primit în 2013 din partea Chinei, în cadrul unei strângeri regulate de fonduri pentru Asociaţia de Dezvoltare Internaţională (IDA), destinate ţărilor sărace. Tranzacţia s-a referit la unul din cele cinci împrumuturi ieftine acordate de donatori IDA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO