Business Internaţional

Banca Mondială respinge cererea de asistenţă a autorităţilor din El Salvador cu privire la adoptarea Bitcoinului ca mijloc oficial de plată. FMI subliniază „riscurile semnificative” ale criptomonedei

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

20.06.2021, 10:10 124

Banca Mondială a refuzat cererea de asistenţă a statului El Salvador cu privire la adoptarea celei mai valoroase criptomonede din lume ca mijloc oficial de plată, a declarat un purtător de cuvânt al organizaţiei cu sediul în Washington, conform RTL.

El Salvador foloseşte dolarul american ca mijloc de plată, însă autorităţile au aprobat pe 9 martie o lege care va permite Bitcoinului să fie folosit pentru toate tranzacţiile odată cu luna septembrie a acestui an, devenind prima naţiune care a adoptat o astfel de măsură.

„Deşi guvernul ne-a abordat cu intenţia de a primi ajutor privind adoptarea monedei, nu este ceva ce poate fi susţinut de Banca Mondială, având în vedere deficienţele de mediu şi de transparenţă ale Bitcoinului”, a declarat un oficial al Băncii Mondiale.

Ministrul de finanţe din El Salvador, Alejandro Zelaya, a spus că preşedintele Nayib Bukele a cerut „ajutor tehnic” din partea Băncii Mondiale cu privire la implementarea şi reglementarea criptomonedei, însă a menţionat că guvernul nu intenţionează să „înlocuiască dolarul american” cu Bitcoin.

Între timp, Fondul Monetar Internaţional a detaliat temerile provocate de moneda digitală.

„Adoptarea Bitcoinului ca mijloc de plată ridică o serie de probleme macroeconomice, financiare şi legale care necesită o analiză minuţioasă”, spune purtătorul de cuvânt al FMI, Garry Rice, notând „riscurile semnificative” ale cripto-activelor.

Naţiunea din America de Sud se află în discuţii cu FMI pentru o rundă suplimentară de ajutor financiar, iar Zelaya a descris conversaţiile ca fiind „reuşite”, menţionând că oficialii fondului nu se opun utilizării criptomonedei, însă doresc să evalueze impactul pe care îl poate crea Bitcoinul.

Bukele a promovat mişcarea ca pe o modalitate de a revitaliza economia ţării şi de a extinde accesul la sectorul bancar în rândul populaţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO