Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei a pus capăt celui mai lung şir de reduceri a dobânzii de politică monetară din Europa

Banca Naţională a Ungariei a pus capăt celui mai lung...

Autor: Daniela Stoican

22.07.2014, 19:35 124

Banca Naţională a Ungariei (NBH) a redus azi dobânda de politică monetară cu 20 de puncte de bază, până la nivelul minim record de 2,10% şi a anunţat că această tăiere încheie ciclul neîntrerupt de relaxare a dobânzii monetare care a început în august 2012, scrie Portfolio.hu. Această tăiere încheie cel mai lung ciclu de relaxare a politicii monetare din Europa. În urma deciziei, forintul s-a apreciat iar costurile de finanţare ale ţării s-au redus la un nivel record. Analiştii se aşteptau să mai urmeze una sau două trepte de scădere a ratei dobânzii, de câte 10 puncte de bază.

Forintul s-a apreciat cu 0,5% faţă de euro la 309,99 de unităţi pentru un euro până la 15:32 ora Budapestei. Moneda ungară s-a depreciat cu 3,5% faţă de euro, cea mai slabă evoluţie dintre cele ale monedelor statelor din estul Uniunii Europene. Randamentele obligaţiunilor suverane maghiare cu scadenţa la 10 ani, un indicator al costurilor de finanţare ale ţării, au scăzut cu 5 puncte de bază la minimul record de 4,18%. Spre comparaţie, randamentele obligaţiunilor similare româneşti sunt de 4,31%.

Încheierea şirului de tăieri de dobândă vine pe fondul unui mediu financiar şi al unei pieţe de capital extrem de favorabile, dar şi al unor riscuri geopolitice mai mari.

“Potrivit informaţiilor disponibile, Consiliul Monetar consideră că rata dobânzii de politică monetară a ajuns la un nivel care asigură atingerea ţintei de inflaţie pe termen mediu şi este astfel un stimulent adecvat pentru economia reală. Privind înspre viitor, perspectivele macroeconomice sugerează menţinerea condiţiilor de relaxare monetară”, se arată într-o informare a  Consiliului Monetar. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO