Business Internaţional

Banca Naţională a Ungariei derulează un program de quantitative easing

Şefia băncii centrale maghiare a fost un trofeu îndelung râvnit. În prezent, instituţia este condusă de Gyorgy Matolcsy, arhitectul programului economic neortodox al premierului Viktor Orban. AFP/Mediafax Foto

Şefia băncii centrale maghiare a fost un trofeu îndelung râvnit. În prezent, instituţia este condusă de Gyorgy Matolcsy, arhitectul programului economic neortodox al premierului Viktor Orban. AFP/Mediafax Foto

Autor: Mădălina Bodârlău

01.09.2014, 00:00 1109

Banca centrală a Ungariei derulează un proiect care este interpretat de analişti ca un program mascat de achiziţii de titluri de stat (quantitative easing) prin care finanţează indirect statul.

Prin mai multe runde de quantitative easing Rezerva Federală americană a reuşit să scoată din criză cea mai mare economie a lumii.

Astfel, banca centrală a Ungariei pompează sume masive de bani special printaţi pentru acest scop în fundaţii educaţionale, iar cu aceste fonduri organizaţiile cumpără obligaţiuni de stat.

Cu veniturile obţinute din aceste titluri, fundaţiile finanţează pregătirea viitorilor economişti, scrie Wall Street Journal.

La conducerea fundaţiilor se află adepţi ai partidului Fidesz aflat la guvernare şi membri ai Consiliului Monetar al băncii. Fundaţiile pot cheltui banii primiţi de la Banca Naţională doar pentru a cumpăra titluri de stat.

Banca Naţională a Ungariei a cheltuit 200 de miliarde forinţi (840 de milioane de dolari) pentru înfiinţarea a cinci fundaţii care şi-au declarat ca obiectiv întărirea sistemului educaţional pentru următoarea generaţie de economişti maghiari. Suma echivalează cu aproximativ 0,7% din PIB-ul ţării şi depăşeşte suma alocată de stat anul acesta pentru învăţământul superior.

„Ingeniozitatea ungară a dus la apariţia carburatorului,  a cubului Rubik şi a unei politici monetare neconvenţionale aplicată în tăcere” a spus Gabor Ambrus, economist la firma de cercetare financiară 4Cast.

Ambrus a adăugat că această iniţiativă „duce sistemul monetar neortodox la un alt nivel şi nu face decât să reamintească” de ce sunt riscante investiţiile în Ungaria.

Banca Naţională susţine că prin banii acordaţi fundaţiilor educaţionale nu urmăreşte să finanţeze guvernul, ceea ce conform regulamentelor UE ar fi  interzis. UE interzice băncilor centrale să finanţeze guvernele atât direct, cât şi indirect prin intermediul altor instituţii publice.

Fiindcă nu fac parte din sectorul public, „înfiinţarea fundaţiilor educaţionale nu are nicio legătură cu restricţiile de finanţare a guvernului“ au spus oficialii Băncii Naţionale.

Prin intermediul fundaţiilor, Banca Naţională va întemeia o facultate de economie în cadrul unei universităţi dintr-un oraş unguresc, va oferi programe de doctorat în limba engleză şi limba maghiară pentru economişti, programe de licenţă în Budapesta, dar va înfiinţa şi o facultate de economie într-o universitate din Târgu-Mureş.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO