Business Internaţional

Banca rusească de stat Vneşekonombank plăteşte avocaţii unui rus acuzat de spionaj la New York

Banca rusească de stat Vneşekonombank plăteşte...

Autor: Valentin Vidu - Mediafax

13.05.2015, 11:47 53

Evgheni Buriakov şi alţi doi cetăţeni ruşi - Igor Sporîşev şi Viktor Podobnîi - sunt acuzaţi de conspiraţie în vederea culegerii de informaţii secrete economice în favoarea Rusiei, inclusiv informaţii despre sancţiunile impuse de către Statele Unite Moscovei din cauza implicării în războiul din Ucraina - ceea ce ruşii dezmint - şi recrutarea unor rezidenţi de la New York ca surse de informaţii.

Avocatul lui Buriakov, Scott Hershman de la casa de avocatură White & Case, l-a informat marţi pe judecătorul districtual Richard Berman că a semnat un contract cu angajatorul lui Buriakov, Vneşekonombank, o bancă de stat.

Procurorii federali au obiectat că a permite ca parte terţă să finanţeze apărarea lui Buriakov în justiţie poate reprezenta un conflict de interese. Berman a anunţat că va organiza o audiere luni, pentru a examina această posibilitate.

Vneşekonombank a luat decizia de a finanţa apărarea lui Buriakov după ce Ministerul rus de Externe a cerut Statelor Unite să-l elibereze, apreciind că procurorii nu au prezentat dovezi suficiente în susţinerea acuzaţiilor.

Buriakov a pledat nevinovat de acuzaţiile de conspiraţie şi că a acţionat ca agent neînregistrat al Rusiei.

Un reprezentant al Vneşekonombank la New York a redirecţionat ziarul rus la biroul de presă al băncii de la Moscova, care nu a putut fi contactată în afara programului de lucru normal, precizează publicaţia.

Potrivit procurorilor americani, Buriakov a lucrat sub acoperire pentru Serviciul rus de informaţii externe SVR, dându-se drept bancher la Vneşekonombank în New York. Însă numele său apare în continuare pe site-ul băncii, ca reprezentant-adjunct al filialei de la New York.

Sporîşev a fost reprezentant comercial al Rusiei în perioada 2010-2014, iar Podobnîi ataşat la misiunea rusă de la ONU în perioada 2012-2013, potrivit autorităţilor americane.

Niciunul dintre cei doi nu mai locuieşte în Statele Unite şi nu a fost arestat. Potrivit procurorilor, ei au avut imunitate diplomatică în timp ce munceau la New York.

Buriakov s-a întâlnit cu Sporîşev de zeci de ori în perioada 2012-2014, pentru a face schimb de informaţii legate de activitatea lor de agenţi SVR, potrivit procurorilor. Buriakov a călătorit, de asemenea, în altă ţară, în noiembrie 2012 şi martie 2013, cu scopul de a culege informaţii secrete economice suplimentare pentru SVR, îl mai acuză procurorii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO