Business Internaţional

Banca Transilvania, despre economia americană: SUA a generat 1,763 milioane de noi locuri de muncă luna trecută, faţă de 4,8 milioane în luna iunie

Banca Transilvania, despre economia americană: SUA a generat 1,763 milioane de noi locuri de muncă luna trecută, faţă de 4,8 milioane în luna iunie

Autor: Dorin Oancea, Mediafax

07.08.2020, 17:37 395

Economia SUA a generat 1,763 milioane de noi locuri de muncă luna trecută, dinamică peste estimările analiştilor (1,6 milioane), dar în decelerare de la nivelul record de 4,8 milioane în luna iunie, arată o analiză a Băncii Transilvania.

Conform Departamentului Muncii din Statele Unite climatul din piaţa forţei de muncă a continuat să se amelioreze în iulie (pentru a treia lună la rând), evoluţie susţinută de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare după incidenţa crizei sanitare.

Cu toate acestea, ritmul de ameliorare s-a temperat, pe fondul intensificării crizei sanitare (ceea ce a condus la introducerea de noi restricţii).

HORECA (ramura economiei cea mai afectată de incidenţa pandemiei) a continuat să fie sectorul care a generat cele mai multe locuri de muncă luna trecută (592 mii).

Totodată, numărul de locuri de muncă din sfera sectorului public s-a majorat cu 301 mii.

De asemenea, comerţul cu amănuntul a generat 258 mii noi locuri de muncă în iulie.

Nu în ultimul rând, sectorul medical, alte servicii şi serviciile profesionale şi de afaceri au generat peste 100 mii noi locuri de muncă în iulie: 126 mii, 149 mii, respectiv 170 mii.

La finele lunii iulie numărul de locuri de muncă din SUA se situa cu 12.9 milioane sub cel înregistrat în februarie, înainte de incidenţa şocului pandemic.

În perioada ianuarie-iulie numărul de locuri de muncă din prima economie a lumii a scăzut cu peste 12,4 milioane, pe fondul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent în ultimele decenii.

Rata şomajului s-a diminuat pentru a treia lună la rând în iulie, la 10,2% (de la 11,1% în iunie) şi a înregistrat un nivel mediu de 8,7% în primele şapte luni din 2020.

Nu în ultimul rând, statisticile BLS indică creşterea salariului orar în sectorul privat cu 0,2% lună/lună şi cu 4,8% an/an la 29,39 dolari.

Evoluţiile macro-financiare recente şi perspectiva persistenţei unui mix relaxat de politici economice pe termen mediu exprimă faptul că prima economie a lumii a depăşit punctul critic al şocului indus de criza sanitară şi se poziţionează la începutul ciclului post-pandemie. Conform prognozelor agregate de Bloomberg rata medie anuală a şomajului ar putea creşte de la 3,7% în 2019 la 9,1% în 2020, o scădere fiind estimată ulterior, la 7,5% în 2021 şi 6% în 2022, notează analiştii băncii.

AFACERI DE LA ZERO