Business Internaţional

Un bancher norvegian pregătit de serviciile secrete pentru interogări, cu o avere de 500 de milioane de euro, a preluat conducerea celui mai mare fond de investiţii din lume, de peste 1 trilion de dolari, pe un salariu de „doar” 670.000 de euro pe an

Un bancher norvegian pregătit de serviciile secrete...

Autor: Eduard Ivanovici

07.06.2020, 20:32 3980

Nicolai Tangen, 53 de ani, este unul dintre cei mai cunoscuţi manageri de fonduri speculative din Londra şi prima alegere pentru conducerea celui mai mare fond suveran de investiţii din lume – Fondul Suveran al Norvegiei, care a pierdut 124 de miliarde de dolari din cauza crizei generate de coronavirus, scrie Financial Times.

Tangen şi Oystein Olsen, guvernatorul băncii centrale din Norvegia, au semnat un contract săptămâna trecută prin care plănuiesc să reglementeze potenţialele conflicte de interese, fiind întâmpinaţi cu scepticism de opoziţie şi de presă.

Cel mai mare producător de petrol din Europa de vest se confruntă cu două crize, cea generată de COVID-19 şi cea a scăderii preţului combustibililor. Anul acesta, Norvegia va primi o sumă record de bani prin intermediul fondului, care a început pentru prima dată să vândă active.

Un suporter al lui Tangen spune că fluxul de controverse care s-a strâns în jurul lui este un caz clasic de Janteloven, un cod social scandinav a cărei primă regulă este că „nu trebuie să crezi că eşti special”. Un alt susţinător blamează „oamenii care nu au experienţă şi vorbesc despre lucruri pe care nu le înţeleg. Se lasă duşi de nas de prima pagină a ziarelor. Norvegia este o ţară prea mică pentru un fond atât de mare”.

Controversele au început în toamna anului trecut când Tangen a organizat un seminar în Statele Unite. A adus prieteni, miniştrii şi investitori din Norvegia şi Marea Britanie pentru a participa la un eveniment de trei zile în cadrul căruia a avut loc un concert al cântăreţului Sting. De asemenea, Yngve Slyngstad – şeful actual al fondului – a participat la eveniment, fiind de acord să zboare înapoi în Norvegia cu un avion privat plătit de Tangen.

Slyngstad, care a condus fondul în ultimii 12 ani, a primit anul trecut un salariu de 6,7 milioane de coroane norvegiene (632.000 de dolari). Prin comparaţie, Tangen va câştiga de 672.400 de dolari pe an, potrivit Bloomberg.

Viitorul şef al celui mai mare fond suveran din lume ştie că trebuie să îşi schimbe stilul de viaţă, exprimându-şi regretele cu privire la faptul că seminarul – pe care l-a pregătit timp de câţiva ani – a fost atât de extravagant.

Tangen a început să câştige bani încă din adolescenţă, când colecta sticlele de plastic rămase în urma meciurilor de fotbal pentru depozitele de reciclare din Kristiansand. La 16 ani, a început să lucreze în cadrul unei bănci locale şi a început să viseze că într-o zi va investi în piaţa de capital. Ulterior, Tangen a fost antrenat în cadrul sectorului de interogări şi traduceri al serviciilor secrete norvegiene.

Fondul Suveran de Investiţii al Norvegiei este unul dintre cei mai importanţi investitori din lume, controlând în medie echivalentul a 1,4% din fiecare acţiune listată la nivel global, şi este condus mai degrabă ca un fond pasiv de indice, cu participaţii în aproape 9.000 de companii.

În ceea ce îl priveşte pe Tangen, acesta nu a oferit niciun indiciu în ceea ce priveşte felul în care intenţionează să conducă fondul, iar dezbaterile cu privire la numirea sa în funcţie abia au început: politicienii care supraveghează banca centrală a Norvegiei îşi vor exprima părerea în cursul lunii iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO