Business Internaţional

Bancherii bogaţi ai Rusiei se folosesc de Bulgaria pentru a intra în UE

Bancherii bogaţi ai Rusiei se folosesc de Bulgaria...

Autor: Bogdan Cojocaru

14.02.2022, 23:06 737

A fi oligarh rus, sau doar un rus bogat, nu înseamnă nimic dacă nu-ţi etalezi bogaţia undeva, de preferinţă pe pistele de schi din alpi sau pe coastele de azur ale Europei. Însă în prezent accesul oligarhilor şi bogaţilor Rusiei în Uniunea Europeană este problematic din cauza sancţiunilor şi restricţiilor aplicate de Occident Moscovei şi oamenilor săi. Iar aici intervine Bulgaria, cea mai săracă economie din Uniune, dar cu legături puternice bazate pe interes cu Kremlinul.

Unii dintre principalii bancheri ai Rusiei au primit „paşapoarte de aur“ bulgare, în ciuda faptului că nu au făcut investiţii reale, aşa cum cere legea, scrie Euractiv. Schema de acordare a cetăţeniei contra investiţii a Bulgariei, care oferă cetăţenia şi un paşaport UE cetăţenilor bogaţi din ţări terţe, este supusă unui control sporit la nivel local şi la nivelul UE din cauza temerilor că poate înlesni spălarea banilor şi alte infracţiuni financiare.

Şi Malta - un stat cu o schemă similară - trezeşte îngrijorări că acordă paşapoarte fără verificări adecvate infractorilor şi persoanelor implicate în delapidare, fraudă şi spălare de bani. În Bulgaria, lista ruşilor care au primit dreptul la liberă circulaţie în întreaga UE de la statul bulgar îi include pe Dmitri Kuşaev - director al biroului Credit Suisse din Moscova, pe Roman Nagaev - fost director de servicii bancare de investiţii la banca rusă VTB Capital, şi pe Igor Finogenov, fost director al Băncii Eurasiatice de Dezvoltare, relatează site-ul de investigaţie Bird.bg.

Unul dintre criteriile pentru a primi cetăţenia bulgară în cadrul schemei sunt investiţii în economie prin proprietăţi, afaceri sau depozite bancare. Kuşaev, Nagaev şi Finogenov nu deţin proprietăţi în Bulgaria şi nu deţin sau adminis­trează companii. Aceasta înseamnă că nu au investit în economia reală, dar probabil că au cumpărat titluri de stat bulgare, adică datorii guver­namentale.

Cealaltă opţiune prevăzută de legea cetăţeniei bulgare este cons­ti­tuirea unui depozit în numerar într-o bancă bulgară, dar o investigaţie a constatat că mulţi solicitanţi luau împrumuturi pentru a face depozitul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO