Business Internaţional

Bancile americane nu si-au revenit nici acum, la un an de la criza

14.08.2008, 19:38 22

La un an dupa izbucnirea crizei creditelor, Wall Street, una dintre cele mai importante artere a sistemului bancar american are inca probleme, scrie International Herald Tribune. Pana cand situatia va reveni la normal, analistii cred ca debitorii din Statele Unite va trebui sa se astepte la rate ale dobanzii mai mari decat in mod normal, in conditiile in care se inaspresc conditiile de creditare la creditele ipotecare, la imprumuturile pentru studenti, la cele pentru masini, precum si la ipotecile comerciale.
Problema - criza pe care o traverseaza sistemul financiar, creand o problema la nivelul intregii economii - s-a intensificat pe fondul actiunilor mai retinute ale investitorilor in obligatiuni care au realizat ca instrumentele financiare amorseaza problema.
Investitorii de pe piata obligatiunilor au cerut dobanzi mai mari, de teama inflatiei si a deficitului bugetar in crestere. Comportamentul lor a dus la incetinirea ratei de crestere a economiei americane, fiind necesara o franare a cheltuielilor guvernamentale si o crestere a taxelor pentru o perioada.
Investitorii actuali afirma ca starea delicata a economiei ii pune in imposibiliatetea de a investi cu incredere, pentru ca si sectoare care pareau sigure - precum creditele auto, cartile de credit si ipotecile comerciale - par acum vulnerabile.
Ei sunt ingrijorati si ca cererea de instrumente financiare complexe va scadea in viitorul apropiat pe fondul presiunilor resimtite de banci, de firmele de brokeraj si de alti investitori nevoiti sa vanda.
Aversiunea fata de risc a investitorilor se traduce in credite mai greu de obtinut pentru firmele ce doresc sa se dezvolte sau pentru persoanele care doresc sa achizitioneze proprietati.
Piata instrumentelor financiare complexe, prin intermediul careia ipotecile si alte credite sunt "cosmetizate" si vandute investitorilor, a intrat in colaps si a ajuns aproape in totalitate dependenta de interventiile statului. Problemele persista in ciuda interventiilor masive ale guvernului de la Washington menite sa amelioreze situatia dezamagitoarea a sistemului financiar.
Incapacitatea de a revitaliza piata creditelor a tras in jos atat economia americana, cat si celelalte economii ale lumii. Economiile din alte colturi ale globului sunt prinse in furtuna iscata si afectate direct atat de problemele financiare ale SUA, care se propaga la nivel mondial, cat si de criza economica ce a survenit acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO