Bancherii avertizează că propunerea de lege, care include „dreptul de a fi uitat“, ar putea îngreuna eforturile băncilor de a detecta fraudele şi afecta serviciile online. „Dreptul de a fi uitat“ a forţat compania americană Google să înlăture informaţiile personale la cererea indivizilor din rezultatele căutărilor.
Noile reglementări ar putea penaliza băncile care nu le respectă cu până la 5% din cifra de afaceri globală. „Există multă îngrijorare legat de ceea ce ar putea însemna aceasta în practică. Multe vor depinde de cât de aspre sunte pedepsele – între 2 şi 5% din veniturile globale sună destul de înspăimântător“, spune Peter Gooch, analist la Deloitte.
Parlamentul European şi guvernele naţionale încearcă să ajungă la un acord în privinţa legii până la sfârşitul acestui an.
Grupurile pentru protecţia consumatorului spun că îngrijorările sunt exagerate şi că noile reguli vor face băncile mai responsabile în colectarea şi utilizarea datelor.
Băncile ar trebui să fie mai transparente şi să-şi „taie din apetitul pentru date“, spun reprezentanţii asociaţiei BEUC, care reprezintă grupuri de protecţie a consumatorilor din întreaga UE. Regulile vor permite băncilor să pună în comun informaţii „atunci când există interes legitim pentru interese administrative“, au explicat specialiştii organizaţiei.
În prezent, dacă beneficiul băncii din folosirea datelor pentru un anumit scop – precum scenarii privind pierderi din împrumuturi sau fraudă – este mai mare decât răul produs consumatorului, banca poate utiliza datele.
Angela Teke, director la Asociaţia Pieţelor Financiare din Europa, un grup de lobby care reprezintă bănci precum Barclays, BNP Paribas şi Deutsche Bank, explică temerile băncilor.
„Actualul proiect va pune probabil afacerile în conflict de drept cu penalităţi civile sau penale cu potenţial grav“, spune ea, adăugând că noile standarde ar putea limita transferul internaţional de date chiar şi când partajarea acestora este făcută pentru a preveni sau detecta infracţiuni precum finanţarea terorismului.