Business Internaţional

Băncile britanice au retras finanţări de miliarde de lire sterline din zona euro

Foto Shutterstock

Băncile britanice au retras finanţări de miliarde de lire sterline din zona euro

Autor: Bogdan Cojocaru

19.06.2011, 23:36 527

Băncile britanice au retras finanţări de miliarde de liresterline din zona euro de teama că un eventual default al Grecieiva avea un impact asupra sis­temului bancar european de genul celuiavut de prăbuşirea băncii ameri­cane Lehman Brothers, scrie TheTelegraph.

Bănci britanice precum Barclays şi Standard Chartered şi-au redusradical creditarea negarantată, pe care intenţionează să o pună ladispoziţie instituţiilor de credit din zona euro, au declarat surseapropiate situaţiei.

Standard Chartered a retras zeci de miliarde de lire sterline de pepiaţa împrumuturilor interbancare în ulti­mele luni şi a redusexpunerea generală în regiune cu două treimi în ultimele săptămâni,deoarece este tot mai mult îngrijorată de finanţele bănciloreu­ropene.

Barclays a redus, de asemenea, în ultimele luni expunerea la zonaeuro, conducerea instituţiei având temeri legate de si­tuaţiabăncilor cu expu­neri mari în ţările cu pro­bleme din zona euro -Grecia, Irlanda, Spania, Italia şi Portugalia.

Într-un document pu­blicat în aprilie, Barclays a raportato diminuare la 6,5 mld. lire sterline a expunerii din Spania, de la7,2 miliarde lire sterline în iunie anul trecut.
"Toţi vor să se asigure că nu sunt afectaţi sever de criză", adeclarat un director de bancă.

Deciziile băncilor mai puternice de a reduce creditarea pentrubăncile mai slabe reprezintă reminiscenţe ale crizei financiare din2008, când refuzul instituţiilor de credit de a se împrumuta una pealta a dus la diminuarea pieţelor şi colapsul unor bănciimportante.

Poziţia financiară a băncilor britanice este mai bună decât era în2008, însă sistemele ban­care din mai multe state europeneimportante, pre­­cum Spania, Italia şi chiar Germania, arată totmai multe semne de slăbiciune.

Analiştii UBS au avertizat că băncile din zona euro sunt în specialexpuse riscurilor deoa­rece nu au redus suficient dependenţa depieţele de finanţare şi sunt în continuare sensibile la retragerilede lichiditate de pe pieţele interbancare.

Băncile spaniole au devenit centrul îngrijorărilor investitorilor,după ce datele BCE au arătăt că aceste instituţii au fost forţatesă apeleze tot mai mult la facilităţile de creditare ale bănciizonei euro. Băncile spaniole au împrumutat de la BCE 58 de miliardede euro în mai, faţă de 44 miliarde euro în aprilie.

De partea cealaltă a continentului, un consilier al preşedinteluirus Dmitri Medvedev a declarat că Rusia va continua, probabil, săreducă deţinerile de datorii americane, în condiţiile în careWashingtonul se chinuie să readucă sub control deficitul bugetar şisă stimuleze revenirea economică, potrivit Wall StreetJournal.

"Portofoliul nostru din SUA a scăzut şi probabil se va diminua şimai mult", a afirmat Arkadi Dvorkovici, consilier-şef pe temeeconomice al lui Medvedev. Deţinerile Rusiei de instru­mentefinanciare emise de Trezoreria SUA au scăzut de la 176,3 miliardede dolari în octombrie 2010 la 125,4 mld. dolari în aprilie 2011,potrivit datelor Trezo­reriei.
Rezervele financiare ale Rusiei, de 528 miliarde de euro în iunie,sunt pe locul trei ca mărime din lume, după cele ale Chinei şiJaponiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO