Business Internaţional

Băncile care nu se conformează reglementărilor UE ar putea fi preluate de autorităţi

Băncile care nu se conformează reglementărilor UE ar putea fi preluate de autorităţi

Autor: Adrian Voicu

12.10.2010, 16:47 24

Autorităţile de reglementare ar putea primi noi puteri, printrecare si cea de a prelua controlul asupra băncilor care nu seconformează reglementărilor privind cerinţele de capital, conformunui proiect legislativ al Comisiei Europene (CE), informeazăBloomberg.

Un "manager extraordinar" va putea fi numit de autorităţi pentrua prelua banca care nu respectă cerinţele de capital şi nu aprezentat "un plan de reabilitare credibil", se arată într-undocument al CE.

"Managerul extraordinar îşi va putea exercita puterile demanagement, datoria sa principală fiind protejarea stabilităţiifinanciare", conform documentului intitulat "O schemă UE pentruManagementul Crizelor din Sectorul Financiar".

Comitetul Basel a hotărât luna trecută să dubleze rezervele decapital pe care băncile trebuie să le facă pentru a opera.

Proiectele conţinute în documentul ce ar putea fi modificat pânăla 20 octombrie vor permite de asemenea autorităţilor dereglementare să forţeze băncile să vândă operaţiunile considerateriscante în cazul în care cerinţele de capital nu suntîndeplinite.

Numirea unui manager extraordinar nu va afecta în niciun feldrepturile acţionarilor, se mai menţionează în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO