Business Internaţional

Băncile centrale ale lumii au dat greş în privinţa inflaţiei, iar economiile plătesc acum preţul acestor erori

Băncile centrale ale lumii au dat greş în privinţa...

Autor: Catalina Apostoiu

15.06.2022, 21:06 393

Chiar şi după ce au admis că au eşuat în a anticipa direcţia şi am­ploarea inflaţiei anul trecut, băncile centrale au continuat să gafeze în privinţa orientării politicii, riscând să-şi vadă credibilitatea erodată şi mai mult, perturbând serios pieţele şi subminând redresarea economiilor după pandemie, scrie Bloomberg.

Banca centrală americană (Fed) era de aşteptat să majoreze dobânzile cu 75 de puncte de bază la numai câ­te­va săptămâni după ce preşedintele său Jerome Powell şi echipa acestuia au indicat în mod repetat o mişcare de o jumătate de punct procentual. A­ceasta este doar una dintr-o serie de greşeli recente.

Preşedinta Băncii Centrale Euro­pene Christine Lagarde a adoptat la rândul său o abordare mai agresivă decât indicase anterior, iar banca centrală a Australiei se numă­ră printre cele care majorează do­bânzile mai rapid decât semnalaseră strategii săi.

Investitorii sunt nemulţumiţi, temându-se că această cursă pentru compensarea erorilor anterioare de estimare creşte riscul de recesiune. Acţiunile globale au intrat într-o piaţă bear, yieldurile titlurilor ameri­cane de trezorerie au consemnat la începutul săptămânii cel mai puter­nic avans din anii ’80, iar pieţele de credit dau semne de stres în creştere.

Erorile erodează reputaţia bănci­lor centrale de asigurare a stabilităţii preţurilor şi prevenire a genului de spirală inflaţionistă care a afectat dramatic veniturile claselor de mijloc în anii ’70. Credibilitatea ştirbită în­seamnă că acţiuni şi mai ample de politică ar putea fi necesare pentru diminuarea presiunilor inflaţioniste.

„Băncile centrale sunt într-o dilemă. Pentru a redresa încrederea, acestea au nevoie să majoreze dobânzile suficient pentru a reduce inflaţia, iar acest lucru ar putea duce la o încetinire şi mai pronunţată a redresării economice“, avertizează Sayuri Shirai, fost membru al boardului băncii centrale a Japoniei.

Încrederea gospodăriilor şi com­paniilor că băncile centrale vor reuşi în a-şi atinge ţintele de inflaţie în timp ajută la moderarea presiunilor inflaţioniste.

Fed, BCE şi celelalte bănci centrale nu pot fi învinovăţite pentru incapacitatea de anticipare a scumpi­rilor generate de invadarea Ucrainei sau de problemele legate de lanţurile de aprovizionare. Şi totuşi, prin faptul că au continuat să-şi crească bilanţurile în 2021 şi să menţină do­bânzile a­proape de zero chiar în con­diţiile accelerării inflaţiei şi redresării eco­nomiilor după criza Covid-19, a­cestea par să fi contribuit la crearea premiselor actualelor turbulenţe, spun criticii.

„Toate instituţiile internaţionale, toţi forecasterii renumiţi au făcut aceeaşi greşeală“ de a subestima actuala criză, declara Lagarde recent.

În cazul multor bănci centrale, sondajele indică o pierdere a încrederii publice.

Stanley Druckenmiller, proprietar al Duquesne Family Office, avertiza recent că investitorii vor suferi în mod inevitabil pierderi din cauza politicilor eronate ale băncilor centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO