Business Internaţional

Băncile centrale din ţările emergente investesc în aur pentru a-şi reduce dependenţa de dolar

Autor: Livadariu Andreea

01.05.2011, 23:43 305

Băncile centrale din ţările emergente investesc miliarde dedolari în aur, pentru a reduce dependenţa de dolar ca rezervăvalutară, fapt care ar putea duce preţul aurului în acest an pânăla valoarea de 2.000 de dolari pe uncie, scrie Bloomberg.

Preţul aurului tranzacţionat pe bursa din New York a atins lasfârşitul săptămânii trecute nivelul record de 1.569 de dolari peuncie, ca urmare a cererii masive din partea investitorilor.Aceştia caută o alternativă pentru dolar deoarece moneda americanăse află în continuă depreciere din anul 2009, datoriile SUA semăresc, iar Banca Centrală (Fed) a anunţat săptămâna trecută cănivelul costurilor de împrumut ale SUA va rămâne aproape de zero înperioada următoare. Între timp, China, cel mai mare deţinător altitlurilor de stat americane, are o economie care a crescut cu 9,7%în primul trimestru din acest an.


China, 1054 de tone de aur.SUA, 8.133 detone

China este a şasea cea mai mare ţară care cumpără aur, cu o rezervătotală de 1.054 de tone, după SUA care au 8.133 tone de aur şiGermania, pe locul al doilea, cu 3.401 tone, potrivit estimărilorConsiliului Mondial al Aurului. "China îşi doreşte să aibă mai multaur decât SUA, iar Rusia aspiră la acelaşi lucru", a spus RobertMcEwen, director executiv al companiei americane producătoare deaur US Gold. "Atunci când ai datorii, eşti lipsit de flexibilitate.China vrea să arate că moneda sa are mai multă stabilitate decâtcea a SUA", a mai spus McEwen.

În anul 2010, băncile centrale au cumpărat mai mult aur decât auvândut, fapt care s-a întâmplat pentru prima dată în ultimele douădecenii, acestea cumpărând în total 87 de tone metrice. BancaNaţională a României nu a mai cumpărat aur de mult timp.

Rezerva mondială de aur este de 30.534 de tone, dintre care stateledin zona euro împreună cu Banca Centrală Europeană au o rezervă deaur de 10.792 de tone, potrivit Consiliului Mondial al Aurului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO