Business Internaţional

Băncile centrale din Europa de Est au declarat război total creşterilor de preţuri care ar fi trebuit să fie doar trecătoare. Cu inflaţia nu mai este de glumit. Populaţia din Polonia simte deja din plin scumpiri la tot ce înseamnă produse de bază, alimente, carburanţi, cosmetice. De asemenea, ratele pentru creditele de la bancă s-au mărit

Populaţia din Polonia simte deja din plin scumpiri la tot ce înseamnă produse de bază, alimente, carburanţi, cosmetice. De asemenea, ratele pentru creditele de la bancă s-au mărit.

Populaţia din Polonia simte deja din plin scumpiri la tot ce înseamnă produse de bază, alimente, carburanţi, cosmetice. De asemenea, ratele pentru creditele de la bancă s-au mărit.

Autor: Bogdan Cojocaru

04.11.2021, 23:10 441

Când băncile centrale ale Ungariei şi Cehiei executau primele asalturi asupra inflaţiei, banca naţională poloneză asigura că nu este îngrijorată şi că preferă să aştepte, că actualul val de creşteri de preţuri este trecător. Dacă majorează prea devreme dobânzile, riscă să frâneze revenirea economică. Acum Polonia creşte dobânzile, principalul instrument de frânare a inflaţiei, mai mult decât credeau mulţi că poate face şi asigură că va aruncă totul în lupta cu creşterea preţurilor.

Între timp, banca Ungariei a promis bătălii decisive. Cu inflaţia, hrănită şi de o criză a preţurilor energiei, nu mai este de glumit.

Zilele trecute, guvernatorul băncii centrale a Poloniei, Adam Glapinski, un aliat al partidului de guvernare, s-a angajat să facă „tot posibilul“ să stopeze accelerarea inflaţiei. Promisiunea aminteşte de celebrul angajament cu care preşedintele BCE, Mario Draghi, i-a pus la respect pe speculatorii de pe pieţele obligaţiunilor care în criza financiară globală ameninţau să aducă în faliment Grecia, Italia, Spania, Portugalia şi Ciprul.

Odată cu această promisiune, echipa de bancheri a lui Glapinski a surprins pieţele cu o majorare de dobândă peste aşteptări. Luna trecută, banca centrală poloneză a crescut pentru prima dată în această criză dobânda, pe neaşteptate. Aceasta după ce multe luni Glapinski a asigurat că inflaţia este sub control, că nu este nevoie de folosirea dobânzilor pentru domolirea inflaţiei şi că oricum factorii care stau la baza creşterilor de preţuri sunt doar trecători.

El şi-a netezit însă terenul spunând că nu exclude intervenţii dacă situaţia o cere. Inflaţia din Polonia a accelerat la 6,8% în octombrie, în ritm anualizat, cel mai ridicat nivel din ultimii 20 de ani, iar Glapinski estimează acum că indicatorul va ajunge sau chiar va trece de 7% în ianuarie.

Spre comparaţie, ţinta de inflaţie a BCE este de 2%. În economiile emergente, cum este şi Polonia, ţinta este de obicei ceva mai mare, însă creşteri generalizate de preţuri de 7% sunt de natură să îngrijoreze.

Miercuri, banca centrală a majorat dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază, ceea ce este destul de mult pentru o singură rundă, la 1,25%. Luna trecută, instituţia a ridicat dobânda cu 40 de puncte de bază, dar a făcut-o când nimeni nu se aştepta. Conducerea băncii centrale a explicat atunci că a făcut aşa pentru a da un avertisment pieţelor.

„Vom face tot posibilul acum pentru a aduce inflaţia înapoi la ţintă pe termen mediu“, a spus acum Glapinski.

Ţinta de inflaţie a băncii centrale este de 2,5%, cu o marjă de toleranţă de plus/minus un punct procentual. La conferinţa de presă de după şedinţa de politică monetară de miercuri, Glapinski a ţinut un discurs neîntrerupt de 55 de minute. Spaţiul alocat întrebărilor jurnaliştilor a fost de doar 12 minute, notează Bloomberg. Populaţia simte deja din plin scumpiri la tot ce înseamnă produse de bază, alimente, carburanţi, cosmetice.

De asemenea, ratele pentru creditele de la bancă s-au mărit. Glapinski a explicat că accelerarea inflaţiei se datorează „în mare parte unor factori externi pe care politica monetară poloneză nu-i poate controla“, precum creşterea preţurilor materiilor prime şi energiei şi perturbările de pe lanţurile de aprovizionare. La fel îşi justifică inactivitatea şi banca centrală a zonei euro.

Analiştii de la Unicredit cred că dobânzile din Polonia vor continua să crească deoarece piaţa muncii se apropie de ocuparea integrală a forţei de muncă, ceea ce înseamnă presiuni mai mari în sensul creşterilor salariale, arată Financial Times.

Banca centrală a Ungariei, în schimb, nu se ţine de surprize. Este condusă de Gyorgy Matolcsy, fost aliat al premierului Viktor Orban şi devenit între timp un critic înverşunat al acestuia. În octombrie, instituţia a majorat dobânda de politică monetară cu 15 puncte de bază, la 1,8%, conform aşteptărilor, şi a promis că va acţiona „în cel mai decisiv mod posibil“ contra înrăutăţirii riscurilor inflaţioniste.

Viceguvernatorul Barnabas Virag a spus că disponibilitatea redusă de forţă de muncă, creşterile salariale şi şocurile de pe partea de costuri alcătuiesc un mix periculos şi că banca centrală este hotărâtă să amortizeze impactul. El a asigurat că dobânzile vor continua să crească în fiecare lună atât timp cât este necesar şi că actuala rundă de înăsprire a politicii monetare va continua în 2022.

„Ne pregătim nu de un sprint, ci de un maraton“, a declarat Virag. Dobânzile mari sunt un inconvenient pentru premierul Orban deoarece multe dintre ideile sale de stimulare a consumului şi a formării de familii au la bază credite ieftine.

Principalul consilier economic al lui Orban a spus că ciclul de înăsprire a politcii monetare nu se împacă cu impulsul fiscal masiv al guvernului său. Analiştii se aşteaptă ca inflaţia să accelereze şi mai mult în această toamnă. Inflaţia din Ungaria a ajuns la 5,5% în septembrie.

În aceeaşi lună, banca centrală a Cehiei a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază. Inflaţia era atunci de aproape 5%. Şi în acest caz analiştii se aşteaptă ca majorările, şi de dobăndă, şi de preţuri, să continue.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO