Business Internaţional

Băncile centrale europene relaxează condiţiile de creditare prin diversificarea garanţiilor acceptate

Băncile centrale europene relaxează condiţiile de creditare prin diversificarea garanţiilor acceptate

Autor: Andreea Mindrila

15.02.2012, 00:02 337

Băncile centrale din zona euro relaxează condiţiile de creditare prin extinderea gamei de active pe care băncile le pot da drept garanţii în schimbul finanţării, în contextul în care creditorii europeni încearcă să se menţină pe linia de plutire prin împrumuturile contractate de la Banca Centrală Europeană (BCE), scrie The Wall Street Journal.

Şapte dintre cele 17 bănci centrale din zona euro, respectiv din Austria, Cipru, Franţa, Irlanda, Italia, Portugalia şi Spa­nia, au decis să aplice norme care vor permite diversificarea activelor ce pot fi date ca garanţie.

În acest fel, băncile se vor putea împrumuta cu aproximativ 200 miliarde euro mai mult decât se puteau îndatora când respectau vechiul regulament. Fiecare bancă centrală are libertatea de a-şi ajusta normele în funcţie de necesităţile băncilor pe care le supraveghează.

Rezultatul este însă un amestec de standarde în privinţa garanţiilor din uniunea monetară. Băncile din Spania ar putea folosi împrumuturile ex­terne drept colateral, în timp ce băncile franceze vor putea garanta cu creditele ipotecare, active deno­minate în dolari, ceea ce reprezintă un plus pentru băncile franceze, care deţin astfel de active în valoare de sute de miliarde de dolari datorită creditelor acordate industriilor aviatice şi maritime.

De asemenea, Irlanda şi Portugalia nu vor accepta doar creditele ipotecare drept colateral, ci şi alte credite de consum negarantate

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a declarat că relaxarea regulilor va ajuta băncile să continue creditarea economiei.

Prin relaxarea condiţiilor de creditare, băncile centrale europene îşi asumă riscuri mai mari, spun analiştii. În plus, prin aceste modificări este foarte probabil ca instituţiile de credit mai slabe să devină dependente de lichidităţile băncii centrale, ceea ce amplifică riscurile unor viitoare şocuri în sistemul bancar. De asemenea, prin noua politică băncile centrale individuale se vor expune mai mult riscurilor care decurg din contractarea de credite de la BCE.

"Această decizie recentă reprezintă un pas înapoi de la politica monetară, de credit şi de lichiditate din zona euro şi de la o piaţă financiară integrată", spune Willem Buiter, economist-şef la Citigroup.

Noile reguli vin în contextul în care BCE şi-a asumat deja rolul de creditor de ultimă instanţă pentru băncile europene.

În decembrie, BCE a acordat credite de 489 miliarde de euro pe trei ani la dobânzi reduse pentru 500 de bănci şi va mai oferi astfel de împrumuturi la finalul acestei luni.

Agenţiile de rating au atacat sistemul bancar spaniol

Agenţia de evaluare financiară Fitch a retrogradat ratingurile celor mai mari patru bănci spaniole, printre care Santander, iar Standard & Poor's a tăiat calificativul acordat întregului sector bancar din Spania din cauza temerilor privind dificultăţile de finanţare şi condiţiile economice dificile, potrivit Thomson Reuters.

Fitch şi S&P au retrogradat în ianuarie Spania alături de mai multe ţări din zona euro, în contextul crizei datoriilor de stat.

S&P a coborât cu o treaptă ratingul întregului sistem bancar spaniol, avertizând că anticipează o profitabilitate slabă pe termen mediu din cauza condiţiilor economice şi financiare nefavorabile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO