Business Internaţional

Băncile centrale îşi creionează viziunea privind monedele digitale. Acestea trebuie să coexiste cu cash-ul

Băncile centrale îşi creionează viziunea privind...

Autor: Catalina Apostoiu

12.10.2020, 00:04 585

Băncile centrale au identificat principalele criterii pentru emi­terea propriilor monede digitale în cadrul unui raport pu­blicat de Banca Reglementelor Internaţionale (BIS), scrie Bloomberg.

Banii digitali va trebui să coexiste cu numerarul şi alte forme de schimb, să nu afecteze stabilitarea monetară şi finan­ciară şi să vină cu costuri scăzute sau zero de utilizare. Ar trebui să existe de asemenea „un rol adecvat pentru sectorul privat“, se arată în raportul semnat de BIS, Banca Centrală Europeană, banca centrală americane (Fed) şi alte instituţii.  „Un design care oferă aceste caracteristici poate promova plăţi mai eficiente, inclusive şi inovatoare“, a declarat Benoit Coeure, care conduce Innovation Hub din cadrul BIS, creat anul trecut pentru a-i ajuta pe oficiali să îmbrăţişeze tehnologia financiară.

Raportul, care oferă o bază pentru dezvoltarea în continuare a acestor monede, vine la mai puţin de o săptămână după ce BCE a anunţat că va lansa o consultare publică şi experimentare privind monedele digitale, un pas major către crearea unui euro digital.

Băncile centrale acordă atenţie în creştere şi expe­ri­men­tează accelerat în acest domeniu după ce Facebook a propus crearea propriului mijloc electronic de plată, Libra. China, la rândul său, lucrează deja la crearea unui „renminbi digital“ care va contribui la creşterea ponderii yuanului pe piaţa mondială.

Jon Cunliffe, preşedinte al unui comitet BRI legat de plăţi, a arătat de asemenea că avântul plăţilor cashless favorizat de măsurile de carantină a sporit impactul noilor tehnologii asupra diferitelor forme de bani, potrivit Reuters.

Un sondaj realizat în rândul a 66 de bănci centrale de către BIS la începutul acestui an a găsit că aproximativ 80% dintre acestea sunt implicate în acest domeniu, în creştere de la 70% cu un an în urmă. Proporţia celor care au declarat că vor lansa probabil o monedă digitală în următorii 1-3 ani s-a dublat la 10%, potrivit sondajului.

Banca centrală a Japoniei a anunţat de asemenea recent că va realiza experimente privitoare la funcţiile de bază legate de emiterea de monede de bancă centrală în timpul anului fiscal care începe în aprilie 2021.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO