Business Internaţional

Băncile centrale nu prea cred că bitcoin ar putea lua locul aurului în rezervele internaţionale

Băncile centrale nu prea cred că bitcoin ar putea lua...

Autor: Alex Ciutacu

08.07.2021, 12:15 281

Bancherii care conduc băncile centrale sunt sceptici cu privire la posibilitatea ca bitcoin şi alte criptomonede să înlocuiască aurul ca metodă de stocare de valoare, însă sunt optimişti cu privire la perspectivele unor potenţiale monede digitale oficiale, potrivit FT.

Aproape 85% dintre cei care gestionează rezervele din băncile centrale au declarat că nu se aşteaptă ca metalul preţios să fie înlocuit de criptomonede în rezervele internaţionale, respectiv rezervele valutare, conform unui sondaj anual al UBS la care au participat 30 de bănci centrale.

Mai mult de un sfert dintre respondenţi au declarat că bitcoin şi alte criptomonede au potenţial de investiţii, fiind active care nu se mişcă neapărat în aceeaşi direcţie cu activele tradiţionale, însă 57% dintre oficiali au declarat că nu se aşteaptă ca criptomonedele să aibă un impact semnificativ în operaţiunile de rezervă.

Sentimentul de prudenţă al oficialilor din băncile centrale vine într-un moment în care industria criptomonedelor înregistrează o creştere constantă, ceea ce a determinat instituţiile oficiale să se uite mai atent la modul în care pot reglementa această clasă de active, dar şi la aplicabilităţile pe care le pot avea criptomonedele în operaţiunile lor.

Entuziaştii criptomonedelor susţin că monedele digitale pot fi utilizate pentru a stoca valoare într-un moment în care băncile centrale din toată lumea au lansat programe masive de stimul pentru combaterea pandemiei, ceea ce a adus temeri legate de inflaţie.

Cu toate acestea, volatilitatea violentă înregistrată de mai multe criptomonede îi ţine încă departe pe mulţi investitori de această clasă de active. Totodată, volatilitatea a afectat potenţialul monedelor digitale ca modalitate de stocare a valorii.

Trebuie menţionat că bancherii din băncile centrale văd perspective bune pentru ceea ce se va contura drept monede digitale oficiale, lansate de băncile centrale.

Circa 60% dintre cei chestionaţi de UBS au declarat că se aşteaptă ca cel puţin o bancă centrală din G7 să lanseze o monedă digitală oficială în următorii cinci ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO