Business Internaţional

Băncile centrale se împiedică de tensiunile politice, iar economia globală stă pe marginea prăpastiei

Băncile centrale se împiedică de tensiunile politice,...

Autor: Iulian Tenchiu

31.08.2019, 11:00 480

Băncile centrale se confruntă cu tot mai multe probleme cauzate de şocurile politice, din cauza cărora instituţiile nu pot aduce sub control situaţia economică la scară largă, sunt concluziile la care s-a ajuns în timpul confernţei Fed, care s-a desfăşurat în Jackson Hole, Wyoming(Banca Centrală a SUA – n.red), scrie Reuters.

„Ne confruntăm cu o serie de şocuri politice majore. Cel mai recent exemplu este cel de ieri”, a declarat guvernatorul Băncii din Australia, Philip Lowe, în cadrul conferinţei.

Lowe face referire la evenimentul de duminică, atunci când atât SUA cât şi China au eliminat reciproc o parte din tarifele puse pe bunurile chineze şi americane. După această reducere a tarifelor, preşedintele SUA, Donald Trump a cerut companiilor americane să îşi încheie operaţiunile desfăşurate în naţiunea asiatică.

„Din cauza acestor şocuri politice toată lumea crede că banca centrală ar trebui să rezolve pur şi simplu această problemă. Realitatea este mai mult mai complicată decât atât”, iar efectele tensiunilor politice nu vor putea fi remediate doar prin intermediul politicii monetare pe care plănuiesc să o lanseze cele mai importante bănci centrale, mai scrie Reuters.

Comentariile lui Philip Lowe au scos la iveală un adevăr dur – chiar dacă economiile lumii sunt puternic conectate între ele, acestea nu vor fi scutite de efectele unui război economic în cadrul căruia SUA dictează tarifele şi sancţiunile.

Problema principală cu care se confruntă momentan bancherii centrali e că ameninţarea economică vine din sfera politicului, ea nefiind un un rezultat al evoluţiei mediului de afaceri şi nici un produs al ciclului financiar. Acum deciziile politice pe care le i-au SUA şi China riscă să distrugă încrederea oamenilor în business şi tot ce ţine de business.

 „Problema este la preşedintele SUA. Nu ştiu cum sistemul bancar va remedia efectele deciziilor politice luate în ultimul timp şi aici ma refer şi la încercarea de distruge sistemul comercial global. Nu ştiu cum ne vom descurca cu aceste probleme”, a declarat fostul vicepreşedinte al Federaţiei Stanley Fischer.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO