• Leu / EUR4.9752
  • Leu / GBP5.7500
  • Leu / USD4.7387
Business Internaţional

Băncile chineze au devenit forţa dominantă în sistemul bancar mondial

Băncile chineze au devenit forţa dominantă în...

Autor: CătăIina Apostoiu

08.05.2015, 00:05 2057
Puterea financiară a Beijingului dă băncilor chineze forţa de a-i împinge pe ri­va­lii americani de pe poziţiile de jucă­tori dominanţi pe scena financiară globală.

Cea mai recentă dovadă a forţei in­stitu­ţiilor financiare din China este cla­samentul Forbes al celor mai mari companii din lume. În ediţia din acest an, pentru prima dată, cele mai mari patru bănci din China ocupă primele po­ziţii în acest top. Industrial and Com­mercial Bank of China a păstrat pri­mul loc pentru al treilea an con­secutiv, în timp ce Bank of China a ur­cat cinci po­ziţii până pe patru. Lo­curile doi şi trei sunt ocupate de China Construc­tion Bank şi Agricul­tural Bank of China.

Statele Unite şi China domină în con­ti­nuare lumea globală a businessului, însă China, deşi deţine jumătate din poziţiile ocupate de companiile americane în clasamentul Forbes, a adăugat mai multe poziţii decât orice altă ţară din lume.

Câştigurile raportate de băncile din cea de-a doua economie ca mărime din lume ilustrează clar ameninţarea pe care acestea o prezintă la adresa insti­tuţiilor financiare americane, potrivit analistului Dick Bove de la Rafferty Capital Markets, citat de CNBC. Băncile chinezeşti au posibilitatea să-şi majoreze rapid activele datorită politicii guvernului chinez, care şi-a redus cerinţele privitoare la rezervele obligatorii. În schimb, Statele Unite urmează în continuare o politică de restrângere a operaţiunilor celor mai mari bănci ale ţării. O comparaţie între ac­tivele celor mai mari patru bănci ame­ricane, JP Morgan Chase, Citi­group, Bank of America şi Wells Fargo şi rivalele chineze ale acestora, Indus­trial and Commercial Bank of Chi­na, China Construction Bank, Agricultural Bank of China şi Bank of China, redă o imagine sumbră pentru băncile din cea mai mare economie a lumii.

În 2004, tabăra americană avea active cu 200% mai mari ca valoare comparativ cu cea chineză şi profit net cu 339% mai mare. Acum, procentele sunt 71,6 şi 50,8.

Scăderea accentuată este rezultatul direct al eforturilor autorităţilor ameri­cane de a restricţiona opera­ţiu­nile băncilor prin ceea ce unii analişti consideră a fi reglementare excesivă.

În ultimii ani, băncile chineze au devenit din ce în ce mai active la nivel mondial la capitolul achiziţii sau finanţări de achiziţii în domenii variind de la cel bancar la cel imobiliar şi trans­port. La începutul acestui an, Industrial and Commercial Bank of China anunţa finalizarea achiziţiei a 60% din Standard Bank cu sediul în Londra.

La rândul lor, Bank of China şi China Merchants Bank pun la punct o facilitate de creditare de aproximativ 800 milioane de dolari pentru a finanţa achiziţionarea de către un consorţiu chinez a companiei OmniVision Technologies, listată în SUA.

Totuşi, băncile chineze se confruntă la rândul lor cu o serie de pro­ble­me. Cea mai mare este legată de creş­terea volumului de credite „toxice“. Potrivit Bloomberg, cele mai mari cinci bănci ale Chinei riscă să se confrunte în acest an cu cea mai slabă creştere a profitului din ultimul dece­niu. Rezultatele pe primul trimestru au indicat un avans al creditelor ne­performante.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9752
Diferență: 0,0141
Ieri: 4.9745
Azi: 4.7387
Diferență: -0,0907
Ieri: 4.7430
Azi: 5.7500
Diferență: 0,3088
Ieri: 5.7323
Azi: 5.1570
Diferență: 0,1379
Ieri: 5.1499