Business Internaţional

Băncile cu legături cu Rusia, în vizorul autorităţilor din Europa şi SUA

Băncile cu legături cu Rusia, în vizorul...

Autor: Catalina Apostoiu

16.02.2023, 00:05 385

Uniunea Europeană urmează să oblige băncile să raporteze informaţii legate de active ale băncii centrale a Rusiei ca parte a ultimului pachet de sancţiuni al blocului împotriva Moscovei, relatează Bloomberg.

Determinarea nivelului activelor băncii centrale şi alte active de stat sancţionate ce au fost îngheţate în UE este considerată a fi primul pas în analizarea opţiunilor legate de utili­zarea fondurilor respective în recon­strucţia Ucrainei.

„Trebuie să ştim unde sunt loca­li­zate aceste active şi cât valorează“, a arătat preşedinta Comisiei Euro­pene Ursula von der Leyen.

Comisia a propus de asemenea întărirea obligaţiilor de raportare privind activele îngheţate având legă­ură cu companii şi persoane din Rusia sancţionate şi a sugerat posi­bile amenzi în cazul neraportării informaţiilor solicitate.

UE intenţionează să adopte al 10-lea pachet de sancţiuni săptămâna viitoare.

În SUA, băncile cu legături cu Rusia au intrat în vizorul informa­torilor Trezoreriei.

O lege adoptată după invadarea Ucrainei de către Rusia a dat un im­puls unui program al Trezoreriei prin care informatorii sunt încurajaţi să ofere indicii privitoare la rolul bănci­lor în sancţiuni.

Potrivit noii legi, informatorii pot raporta încălcări ale sancţiunilor eco­nomice ca cele impuse împotriva oli­garhilor ruşi către Trezorerie. Noua lege îi încurajează pe informatori să ofere informaţii legate de o varietate de delicte, inclusiv modul în care băn­cile îl ajută în secret pe preşe­dintele rus Vladimir Putin să-şi continue războiul din Ucraina.

În acelaşi timp, o schemă ru­seas­că de acordare de pauze de la ram­bursarea creditelor trupelor care luptă în Ucraina şi de anulare com­pletă a datoriilor de către bănci în cazul uciderii sau mutilării sporeşte presiunea asupra băncilor străine care au rămas în Rusia să plece, notează Reuters.

La aproape un an de la începutul războiului, mai multe bănci euro­pene, printre care Raiffeisen din Austria şi UniCredit din Italia, fac în continuare bani în Rusia.

Prezenţa în continuare a două din­tre cele mai mari bănci din Euro­pa în Rusia atrage atenţia autorită­ţi­lor de la Banca Centrală Europeană, potrivit unei surse fa­miliare cu situaţia.

Raiffeisen şi UniCredit au con­firmat că poartă discuţii referitoare la Rusia cu BCE.

Pe lângă Raiffeisen şi UniCredit, printre celelalte bănci europene „blo­cate“ în Rusia se numără Citigroup, OTP Bank, Deutsche Bank, ING şi Banca Intesa, potrivit Financial Times.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO