Business Internaţional

Băncile de la Atena au o expunere totală de 12 miliarde de euro pe România

Băncile de la Atena au o expunere totală de 12 miliarde...

Autor: Ciprian Botea

23.06.2015, 00:07 1363
Cele patru mari bănci greceşti – Eurobank, NBG, Alpha şi Piraeus – aveau în toamna anului trecut o expunere totală pe piaţa românească (stat plus privat) de 12 mld. euro, în scădere cu echivalentul a 2,5 miliarde de euro faţă de nivelul din 2011, potrivit datelor agregate de Autoritatea Bancară Europeană. Practic, grecii (aflaţi sub presiunea crizei de la Atena) şi-au redus cu aproape o cincime expunerea pe piaţa locală.

Cea mai mare scădere în termeni procentuali a expunerii a fost înregistrată de Piraeus (care deţine şi o bancă de talie medie pe piaţa locală). Expunerea Piraeus era de 2,7 mld. euro anul trecut, în scădere cu 20% faţă de 2012. Şeful de la Atena al Piraeus declara recent că până în 2018 grupul va hotărî soarta subsidiarei locale, respectiv dacă va ieşi de pe piaţă sau nu. Surse din piaţă spun însă că vânzarea băncii de la Bucureşti se discută deja la Londra, de această tranzacţie fiind interesate inclusiv mai multe fonduri de investiţii.

Cea mai mare expunere pe piaţa locală este consemnată însă de Eurobank, grupul care deţine Bancpost, respectiv 3,8 mld. euro. Eurobank avea însă peste 4,5 mld. euro expunere în 2011. Pe poziţia a doua se plasează Alpha Bank, cu o expunere de 3,6 mld. euro, în scădere cu 15%. Alpha deţine cea mai mare dintre băncile locale cu acţionariat elen.

Cea mai mică expunere pe piaţa locală era consemnată de National Bank of Greece (NBG), respectiv sub 2 mld. euro. Scăderea este de 17% faţă de nivelul din 2011. NBG deţine pe piaţa locală Banca Românească, un jucător de talie medie, aflat de asemenea la vânzare. Banca a trecut anul trecut prin patru procese de due diligence, potrivit unor surse din piaţă, fără să fie încheiată însă nicio tranzacţie.

Expunerea suverană pe România a băncilor greceşti era de 1,2 mld. euro anul trecut, în scădere cu o jumătate de miliard de euro faţă de nivelul din 2011. Cifrele privind expunerea băncilor greceşti pe România au fost publicate de Autoritatea Bancară Europeană în toamna anului trecut în cadrul testului de stres şi de evaluare a activelor băncilor europene.

Un număr total de 20 de grupuri bancare europene au raportat atunci o expunere suverană totală pe România de 15 mld. euro, ceea ce înseamnă că grecii deţin 8% din totalul expunerii. Cele patru bănci greceşti au picat testul derulat anul trecut, dar nu toate au avut nevoie de capital suplimentar, în condiţiile în care deulaseră deja înainte de publicarea rezultatelor testului de stres operaţiuni de majorare a capitalului.

Cea mai mare expunere suverană pe România a fost raportată tot de Eurobank, respectiv 423 mil. euro, urmată de NBG (283 mil. euro), Alpha (264 mil. euro) şi Piraeus (263 mil. euro). Eurobank a raportat şi cea mai mare scădere a expunerii faţă de 2011, de 44%.

Din expunerea totală de peste 12 mld. euro a băncilor greceşti pe piaţa locală, peste un miliard de euro erau finanţări în default, mai mult de două treimi din total fiind trecute în contul Eurobank. Expunerea totală se referă la expunerea directă a băncilor greceşti de la Atena, dar şi la expunerea deţinută prin intermediul celor patru subsidiare locale.

Băncile de la Atena, care pierd zilnic sute de milioane de euro din depozite şi sunt ţinute în viaţă doar de fondurile primite de la Banca Centrală Europeană, deţin o felie de 12% din activele de peste 350 mld. lei ale sistemului bancar românesc, astfel că situaţia din Grecia a fost atent urmărită de BNR, mai ales că şi subsidiarele de la Bucureşti au pierdut o parte din depozite anul acesta pe fondul acutizării crizei elene. Scăderea depozitelor băncilor locale deţinute de greci consemnată în primul trimestru (de echivalentul a aproape 400 mil. euro) a fost în bună măsură o mişcare a resurselor atrase de la clienţii companii, care oricum sunt de regulă mai volatile, au susţinut reprezentanţii băncilor.

Grecii au portofolii de credite de circa 36 mld. lei pe piaţa locală, în timp ce depozitele ating 24 mld. lei. Diferenţa este acoperită de capitaluri proprii, finanţarea de pe piaţa interbancară şi de liniile primite de la Atena. Grecii au pierdut cotă de piaţă în criză, în condiţiile în care subsidiarele locale au fost forţate să se bazeze mai mult pe finanţarea locală. Băncile elene ajunseseră în 2008 la o cotă de piaţă de circa 16%. Chiar şi după scăderea expunerii din perioada de criză, capitalul elen a rămas cu o felie importantă din piaţă, astfel că situaţia din Grecia nu se derulează fără dureri de cap pentru Banca Naţională, mai ales după criza cipriotă din primăvara lui 2013, când închiderea pentru o lună a sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus (cu o cotă de piaţă de numai 0,5%) a creat multă vâlvă. Banca fusese închisă atunci pe fondul unor retrageri de numerar importante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO