Business Internaţional

Băncile din Cipru şi-au reluat activitatea. Ce restricţii sunt impuse după blocajul de aproape două săptămâni

Băncile din Cipru şi-au reluat activitatea. Ce...

Autor: Radu Racu

28.03.2013, 10:04 2586

Bancheriii ciprioţi au revenit joi la muncă după aproape două săptămâni de întrerupere cauzată de acordul internaţional de salvare cu FMI şi Uniunea Europeană care prevede taxarea depozitelor mai mari de 100.000 de euro, scrie Reuters.

 

Restricţiile impuse de noul acord de salvare a economiei cipriote prevăd ca toate tranzacţiile bancare de peste 5.000 de euro să fie aprobate de Banca Centrală. Persoanele care părăsesc Cipru nu pot avea mai mult de 1.000 de euro la purtător, o limită mai joasă decât pragul de 3.000 de euro anunţat iniţial.

 

Cu o populaţie de doar 860.000 de locuitor, Cipru are un sistem bancare care adăposteşte depozite de 68 de miliarde de euro.

Băncile cipriote au fost închise pe data de 15 martie, după ce autorităţile de la Nicosia au anunţat că au ajuns la un acord de finanţare internaţională cu UE şi FMI, în schimbul căruia trebuie să taxeze depozitele bancare. Iniţial s-a propus o taxă pe toate depozitele, însă ulterior s-a adoptat soluţia unei taxe mai mari doar pentru sumele care depăşesc pragul de 100.000 de euro.

Ca urmare a temerilor că deschiderea băncilor va duce la retrageri masive de fonduri, guvernul pregăteşte instituirea de măsuri de control al capitalului, pentru prima dată într-o ţară din zona euro.

Ministrul de Finanţe a promis că măsurile de control al capitalului, care vor include de la blocarea tranzacţiilor electronice la controlul pentru bani în aeroporturi, vor fi în vigoare doar o scurtă perioadă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO