Business Internaţional

Băncile din Cipru vor rămâne închise marţi şi miercuri, pentru a preveni retragerea depozitelor

Băncile din Cipru vor rămâne închise marţi şi miercuri, pentru a preveni retragerea depozitelor

Foto: Thomas Dan

Autor: Vlad Popescu

18.03.2013, 18:08 639

Băncile cipriote au fost închise luni pentru o sărbătoare naţională, după ce miniştrii Finanţelor din zona euro şi administraţia de la Nicosia au anunţat, sâmbătă, că statul va prelua 6,75% din depozitele bancare de sub 100.000 euro şi 9,9% din cele care depăşesc această valoare pentru a finanţa un acord de "bailout" de 10 miliarde euro.

Parlamentul a amânat în două rânduri, duminică şi luni, dezbaterile privind proiectul de lege care ar implementa decizia, următorul termen fiind programat pentru marţi.

Astfel, băncile vor rămâne închise marţi şi miercuri, potrivit unui oficial al guvernului cipriot, citat de Bloomberg.

Politicienii ciprioţi vor să propună partenerilor externi modificarea treptelor de confiscare a depozitelor, pentru a proteja în mai mare măsură micile economii.

După anunţarea acordului, sâmbătă dimineaţă, bancomatele au fost luate cu asalt de clienţi şi au rămas repede fără bani, din cauza numărului mare de persoane care au încercat să îşi retragă depozitele.

Pe lângă prelungirea perioadei de nefuncţionare a sucursalelor bancare, guvernul din Cipru a blocat încă de sâmbătă transferurile electronice de bani.