Business Internaţional

Băncile elveţiene vor fi cele mai sigure din lume

Băncile elveţiene vor fi cele mai sigure din lume

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

16.06.2011, 23:35 1497

Politicienii elveţieni s-au pus de acord asupra unor noi regulimenite să asigure unul dintre cele mai ridicate grade de siguranţăpentru băncile ţării, scrie The Telegraph.

Legislatorii au aprobat o majorare dramatică a nivelului decapital pe care Credit Suisse şi UBS, cele mai mari bănci aleţării, vor fi obligate să-l deţină în bilanţuri pentru ca astfel săfie capabile să facă faţă unei noi crize financiare fără a aveanevoie de sprijin din partea guvernului.

Conform noilor reguli, băncile vor fi obligate să atragă capitalnou în valoare de peste 150 de miliarde de franci elveţieni (123,4miliarde de euro) prin majorarea raportului de capital Tier 1 la19% din activele ponderate la risc, 10% sub formă de capital debază (core Tier 1) ce poate fi trans­format imediat în lichidităţişi 9% în active uşor de vândut.

Noile reguli adoptate de Elveţia sunt de asemenea considerabilmai dure decât standardele internaţionale Basel III în conformitatecu care băncilor li se va cere să-şi majoreze capitalul de bază(core Tier 1) la 7%, în creştere de la nivelul actual de 2%.

UBS a salutat asigurările conform cărora noile reguli privitoarela capital avute în vedere nu vor fi severe după cum se aştepta dincauza modului în care vor fi tratate subsidiarele.

"Suntem mulţumiţi de deciziile luate de consiliul de stat pânăacum, în special de asigurările conform cărora cerinţele stricte decapital ce vor fi impuse companiei-mamă nu vor rezulta în cerinţemai mari la nivel de grup", se arată într-o declaraţie a bănciielveţiene.

UBS, care a beneficiat de fonduri de stat pe perioada crizeifinanciare, a avertizat că noile reglementări ar putea-o forţasă-şi mute divizii peste hotare şi a solicitat o amânare de un anpentru a permite o claritate sporită în ceea ce priveştereglementările internaţionale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO