Business Internaţional

Băncile europene nu pot înlocui datoriile scadente cu noi obligaţiuni, premieră în ultimii cinci ani

Băncile europene nu pot înlocui datoriile scadente cu noi obligaţiuni, premieră în ultimii cinci ani

Foto Shutterstock

Autor: Andreea Mindrila

29.11.2011, 00:06 506

Deficitul de finanţare al băncilor europene se adînceşte tot mai mult în urma scăderii bruşte anul acesta a emisiunilor de obligaţiuni în condiţiile unor turbulenţe pe pieţe care ar putea duce la o criză extinsă a creditelor în regiune, scrie Financial Times.

Băncile europene au vândut în acest an obligaţiuni de 413 mld. dolari, echivalentul a doar două treimi din totalul de 654 mld. dolari care trebuie rambursat investitorilor în 2011 după ce datoriile ajung la scadenţă.

Consecinţa este că băncile rămân cu un deficit de finanţare de 241 mld. dolari anul acesta, fiind pentru prima dată în ultimii cinci ani când creditorii europeni au fost incapabili să înlo­cuiască datoria ajunsă la scadenţă cu noi obli­ga­ţi­uni.

Investitorii spun că au fost descurajaţi să cumpere obli­gaţiuni din cauza in­cer­titudinii legate de sănătatea fi­nanciară a unor bănci, soarta zonei euro şi de im­pactul noilor reglementări financiare.

Îngheţarea finanţării a tre­zit îngrijorări legate de efec-tele se­cun­dare pentru com­pa­niile care se bazează pe fi­nanţarea din par­tea băncilor şi pentru economie. "Re­ducerea datoriilor după criza financiară este în mod clar necesară, dar cred că băncile sunt trimise la un regim draconic care va avea implicaţii largi. Nu este doar riscul unei crize a creditelor în Eu­ropa, ci efec­tele se vor resimţi şi în Asia şi în SUA", spune Huw van Stee­nis, analist la Morgan Stan­ley.

Băncile va trebui să valo­rifice active de 3.300 mld. dolari în urmă­torii ani pentru a răs­punde noilor re­glementări pri­vind capitalul pe care îl deţin şi să rezolve deficitul de finan­ţare, esti­mează banca ame­ri­cană.

Instituţiile de credit se vor confrunta anul viitor cu o problemă şi mai mare în ceea ce priveşte răs­cumpărarea obligaţiunilor, pentru că o datorie de 720 mld. dolari ur­mează să ajungă la scadenţă.

Cea mai amplă campanie din 2009 a băncilor centrale de reducere a dobânzilor

Băncile centrale ale lumii s-au lansat în cea mai amplă campanie de reducere a costurilor de împrumut din ultimii trei ani pentru a se apăra contra turbulenţelor produse de criza datoriilor din Europa, scrie Bloomberg. Zona euro, SUA, Marea Britanie şi alte nouă economii mari au crescut stimulentele monetare în ultimele trei luni. Alte state, printre care Suedia şi Mexic, vor reduce probabil dobânzile pănă la finele lunii martie, potrivit JPMorgan Chase. "Criza datoriilor din Europa a îngrijorat multe bănci centrale din cauza implicaţiilor pe care le-ar avea pentru exporturile din SUA, China şi alte ţări", spune un analist financiar american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO