Business Internaţional

Bancile europene nu sunt de incredere si isi informeaza gresit clientii, arata un studiu al CE

Bancile europene nu sunt de incredere si isi informeaza gresit clientii, arata un studiu al CE
24.09.2009, 00:00 28

Oficialii Executivului european au declarat ca raportul privindrelatia bancilor cu consumatorii arata de ce acestea se numaraprintre cele mai putin populare institutii la nivel comunitar, dupacum au indicat si alte studii anterioare. Mai mult, oficialii aurecomandat ca autoritatile nationale sa-si imbunatateascareglementarile in domeniul protectiei consumatorului, scrie TheWall Street Journal.

"Bancile trebuie sa-si puna in ordine activitatea, schimbandu-siconduita in ceea ce priveste modul in care isi trateaza clientii,iar autoritatile din statele membre trebuie sa isi indeplineascaobligatiile de a controla aplicarea legislatiei UE pentruconsumatori", a declarat Meglena Kuneva, comisarul european alprotectiei consumatorului.

Italia conduce detasat plutonul conturilor bancarescumpe

Pretul anual al unui cont bancar variaza puternic la nivelcomunitar, de la o medie de 253 de euro in Italia la 27 de euro inBulgaria, potrivit raportului Comisiei Europene. Conturile dinsectorul bancar de retail au cele mai mari comisioane in Italia siSpania, insa si Letonia, Franta, Austria si Finlanda se numaraprintre statele unde se percep comisioane bancare piperate.

Dirk Smet, purtator de cuvant al Grupului bancilor europene deeconomii, principalul organism european de lobby din sectorulbancar de retail, a declarat ca cifrele vehiculate in raportulComisiei nu pot fi comparate la nivel comunitar. "Este extrem dedificil sa stabilesti un standard comun pentru toate cele 27 detari membre ale Uniunii Europene", a spus Smet.

Marea Britanie ocupa pozitia a 17-a in clasamentul realizat deexpertii europeni, cu un pret mediu anual pentru conturile bancarede 103 euro. Majoritatea comisioanelor in aceasta tara sunt relativmici, cu exceptia celor legate de conturile bancare, mai exactcosturile asociate cu deschiderea sau inchiderea unui cont curent,operatiunile de descoperit de cont sau penalizarile pentru fonduriinsuficiente.

Bulgaria, tara cu cele mai ieftine conturibancare

Bancile din Bulgaria percep cele mai mici comisioane pentruconturile bancare, institutiile din Olanda, Belgia si Portugaliaurmand la distanta mica.

Statele cu comisioane bancare mai putin transparente tind saaiba si cele mai mari costuri bancare, potrivit raportului realizatde Comisia Europeana. Spre exemplu, peste 90% dintre bancileitaliene incluse in studiu au fost contactate de doua ori de catreexpertii Comisiei pentru a oferi detalii explicative cu privire lacosturile reale ale unui cont.

Raportul a relevat si faptul ca, in mod frecvent, consilieriifinanciari din cadrul bancilor de retail ofera informatii eronate.Datele culese de expertii europeni in Germania arata ca intre 50%si 80% dintre investitiile pe termen lung sunt intrerupte de catreconsumatori inainte de termen din cauza consilierii inadecvate,ceea ce duce la pierderi anuale de circa 20-30 mld. euro.

Malcolm Harbour, membru britanic al conservatorilor sireformistilor din Parlamentul European, a declarat ca Uniunea artrebuie sa fie mai atenta la impunerea unor reglementari maistricte in industria bancara.

"Comisia Europeana se grabeste sa actioneze concret in acestsens, iar eu sper ca totusi sa se evite aceasta situatie", a spusHarbour.

Consumatorii considera, in cele mai multe cazuri, ca informatiaprecontractuala este dificil de asimilat, reprezentand un obstacolmajor in calea alegerii unor servicii financiare.

79% dintre cetatenii UE doresc o informatie standardizata clarasi comparabila la nivel comunitar, asa cum se prevede, spreexemplu, in noua Directiva privind creditul de consum, se arata inraportul oficial al Comisiei.

Doar 9% dintre europeni isi schimba banca

In ceea ce priveste conturile bancare curente, ratele deschimbare a furnizorului sunt destul de modeste, la doar 9% pentruanii 2007 si 2008, in comparatie, spre exemplu, cu 25% in cazulasigurarilor pentru autoturisme.

"Aceasta monitorizare a pietei de consum arata dificultatile cucare se confrunta consumatorii in relatia cu produsele siserviciile financiare.

Comisia este hotarata sa combata aceste probleme prin impunereatransparentei, prin informatii inteligibile si comparabile si prinstabilirea unor norme de baza pentru desfasurarea procesuluicomercial", a declarat comisarul pentru piata interna, CharlieMcCreevy.

Romanii stau prost la capitolul tranzactiibancare

Romania are unele dintre cele mai scazute rate de utilizare ainstrumentelor bancare de plata din Uniunea Europeana, numaiBulgaria reusind sa obtina un scor mai slab in acest sens, se aratain raportul intocmit de Executivul european. O gospodarie medie dinRomania s-a implicat in 2007 in 11 tranzactii bancare, cu mult submedia de 47 de tranzactii a celor 12 noi state membre, care auintrat in UE in ultimele doua valuri de aderare. De asemenea,romanii stau slab la capitolul servicii bancare prin internet sautelefon, cu o rata de utilizare de 2%, respectiv 1%. Tranzactiilela ghiseu si la bancomat sunt cele mai populare forme de platabancara, intre preferintele romanilor aflandu-se si depunerile denumerar. Aceste trei tipuri de servicii insumeaza aproape 90% dintranzactiile bancare din Romania. In medie, valoarea unei plati cucardul este de 68 de euro, in timp ce valoarea unei retrageri denumerar de la bancomat este de 123 euro, se arata in raportulrealizat de Comisia Europeana. In ceea ce priveste platile cucarduri la comercianti (POS), un roman cheltuieste in medie 59 deeuro pe tranzactie, aceasta forma de plata avand insa o rata deutilizare destul de scazuta, potrivit datelor compilate de expertiieuropeni. Romania ocupa locul al 14-lea in Uniunea Europeana inceea ce priveste pretul anual al unui cont bancar, cu o medie de 83de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO