Business Internaţional

Băncile europene renunţă la clienţii americani când au nevoie acută de finanţare

 Băncile europene renunţă la clienţii americani când au nevoie acută de finanţare

Autor: Paul Comşa, Bogdan Cojocaru

16.12.2011, 00:05 505

Băncile europene trebuie să strângă capital suplimentar de 220 miliarde euro sau să-şi reducă bilanţurile cu aproape 20% din totalul activelor riscante, pentru a îndeplini noile reguli Basel III, care vor intra în vigoare peste doi ani, arată un studiu al unei companii americane de consultaţă.

Băncile europene sunt însă nevoite să renunţe la clienţii cu cetăţenie americană din cauza unei noi legi din SUA care cere instituţiilor financiare din întreaga lume să dea informaţii despre anumite activităţi ale clienţilor. Pentru multe bănci, respectarea legii este prea costisitoare, scrie publicaţia germană Der Spiegel.

Scopul acestei legi este de a se asigura că persoanele cu cetăţenie ame­ricană îşi plătesc taxele pe investiţiile făcute prin intermediul băncilor străine. Efectul acesteia este că americanii din Europa au dificultăţi în a găsi bănci care să le accepte afacerile.

Legea nu face decât să acutizeze problemele financiare ale băncilor euro­pene, care va trebui să-şi com­pleteze rezervele de capital cu 221 mld. euro, din care mai puţin de 20% vor putea fi acoperite până la sfârşitul anului, se arată într-un studiu al Boston Con­sul­ting Group, preluat de Financial Times. Analiştii apreciază, totuşi, că băncile au reuşit deja să diminueze totalul activelor riscante din bilanţ cu 5%.

Necesarul de capital suplimentar pentru 145 de bănci din întreaga lume se ridică la 354 mld. euro pentru a îndeplini noile cerinţe. Băncile sunt obligate să aibă rezerve de capital de bază (Core Tier 1) echivalente cu 7% din activele totale ponderate la risc. Noua cerinţă are ca scop prevenirea viitoarele turbulenţe.

În Europa, Crédit Agricole, a treia bancă din Franţa în funcţie de active, a anunţat că se va retrage din 21 de state din cele 53 în care are opera­ţiuni pentru a-şi consolida situaţia financiară.

Odată cu anunţarea planurilor de retragere, banca a indicat că va majora rezervele, va diminua cheltuielile şi va reduce dependenţa de pieţe pentru finanţare.

Commerzbank, în încercarea de a evita bailoutul din partea guvernului german, negociază transferarea acti­ve­lor cu risc într-o "bancă rea" con­tro­lată de stat, scrie The Wall Street Journal.

Crédit Agricole se numără printre cele cinci bănci europene care şi-au văzut miercuri ratingurile retrogradate de agenţia de evaluare financiară Fitch.

Instituţia de credit franceză va reduce cu 2.350 numărul locurilor de muncă, din care 1.750 la diviziile corporate şi de investiţii.

Banca are în total 160.000 de angajaţi în întreaga lume, 54 de milioane de clienţi şi este prezentă în România prin Emporiki Bank, din Grecia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO